Al zingend bloed geven? Moet kunnen na een avondje 'Sweeney Todd'

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag, een speciale dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap. Voor wie nog aarzelt om bloed te geven kan Hollywoodzonderling Tim Burtons singalong slasher misschien de aanzet zijn, al zeggen we dit wel met een ironische knipoog.
 

Horrormusical

‘Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street’, zoals deze film uit 2007 van Tim Burton volledig heet, is een barokke bewerking van de gelijknamige musical met muziek en tekst van Stephen Sondheim. De musical opende op Broadway in 1979 en won de Tony Award voor Beste Musical. Dat Burton, toch dé Hollywoodprins van het bizar-macabere dankzij films als ‘Edward Scissorhands’, ‘Sleepy Hollow’, ‘Corpse Bride’ en ‘Frankenweenie’, voor een musical kiest lijkt misschien verrassend maar schijn bedriegt. Ook ‘Sweeney Todd’, het hoofdpersonage van deze horrormusical, is een macaber buitenbeentje, een op wraak beluste kapper die zijn klanten met zijn scheermes bewerkt.

Stadslegende

Sweeney Todd is een fictief personage dat voor het eerst verscheen als de schurk in de Victoriaanse serie ‘The String of Pearls’ (1846-47). Het is de periode dat ook Edgar Allan Poe succes had met zijn griezelverhalen, een auteur waar Tim Burton trouwens een grote fan van is. Het oorspronkelijke verhaal groeide zelfs uit tot een stadslegende over Todd, een kapper uit Fleet Street die zijn klanten vermoordt met een scheermes om vervolgens de lichamen over te dragen aan zijn partner in crime, Mrs. Lovett, die er heerlijke vleespasteitjes van maakt. Hoewel er mogelijke legendarische prototypes bestaan, wordt het zo goed als uitgesloten dat Sweeney Todd ook een persoon is die echt heeft bestaan.

Haat tegen de mensheid

De hoofdrol in ‘Sweeney Todd’ wordt vertolkt door Johnny Depp. Burton en Depp kennen elkaar uiteraard. Depp heeft al gevoelige buitenbeentjes vertolkt in heel wat films van Burton - ze hebben al een achttal keer samengewerkt. Deze keer speelt Depp dus Sweeney Todd, een kapper in het Londen van 1765 die in Australië vijftien jaar onschuldig in de gevangenis heeft gezeten. Als hij een klant krijgt die hij herkent als cipier voelt hij de frustraties opkomen en vermoordt hij de man in een vlaag van woede. Maar ook zijn andere klanten moeten oppassen want zijn haat tegen de mensheid is zo groot geworden dat hij iedereen die in zijn kappersstoel belandt lukraak begint af te slachten, terwijl zijn medeplichtige, Mrs Lovett (Helena Bonham Carter), zich via taartjes van de lichamen ontdoet.

Unieke Burton-stempel

Bij de release van de film leken sommige recensenten te suggereren dat je bij het kijken naar de film beter dopjes in je oren zou steken omdat Depp en Bonham Carter muzikaal tekortschieten. Toch zingen ze met verve – zelfs hun cockney-accenten zijn overtuigend - maar wat deze lugubere thriller bijzonder maakt, is dat Burton er zijn unieke stempel op heeft weten te drukken. De met een Oscar bekroonde production design is bijvoorbeeld verbluffend en Burton zet alles nog eens extra in de verf door de monochrome decors en kostuums te laten contrasteren met heldere levendige kleuren en vooral emmers vol bloed


Ontdek ‘Sweeney Todd' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug


Films

Bekijk alles
Top