Van je familie moet je het hebben: beroemde bands met broers en/of zussen

Als je met twee onder een dak woont is het natuurlijk makkelijker om samen een band te beginnen. Ten eerste kan je samen zingen en repeteren wanneer je maar wil (ook al levert dat de ouders al eens hoofdpijn op) en ten tweede zorgt het DNA er ook voor dat je meestal samen op dezelfde muzikale golflengte zit, toch? De muziekgeschiedenis zit vol met bands waarin broer en zus, broers en zussen samenspelen. Hier zijn enkele voorbeelden voor wie familie belangrijk is als het aankomt op muziek maken. 

Angus & Julia Stone

Enkele Jaren geleden kreeg het Australische duo Angus & Julia Stone Vorst Nationaal nog zo goed als uitverkocht. Verwonderlijk is dat niet wat de melodieuze, melancholische folkrock die de broer en zus maken, weet te betoveren (hun tweede album ‘Down the Way’ was het bestverkochte Australische album van 2010). Het indieduo uit Newport, in de buurt van Sydney, heeft samen vier platen uitgebracht maar tegenwoordig zetten ze allebei opnieuw meer in op hun soloprojecten. Julia Stone doet dat onder haar eigen naam en haar twee jaar oudere broer Angus Stone als Dope Lemon. En rarara, de appel valt niet ver van de boom want Kim en John Stone, hun ouders, waren folkmuzikanten voordat Kim fulltime moeder werd en John bouwvakker en vervolgens muziekleraar. 


Arcade Fire

De Canadese band Arcade Fire heeft een voorkeur voor theatrale muziek maar dat ze met hun indierocksongs moeiteloos een wei in beweging krijgen hebben ze al op menig festivals bewezen. De band bestaat uit het echtpaar Win Butler en Régine Chassagne maar ook Wins jongere broer William Butler, hij speelt synthesizer, bass, gitaar en percussie, maakt deel uit van Arcade Fire. Voor wie al eens een concert van de artrockband gezien heeft: indeed, het is Butler die tijdens de optredens al eens capriolen durft uithalen, zoals in hoog in de lichtpilaren kruipen omdat wild gitaar te spelen. Voor alle duidelijkheid: de Butlers zijn in Amerika geboren en hun grootvader van moeders kant was Alvino Rey, een Amerikaanse jazzgitarist en bandleider. 


The Breeders

De zusjes HAIM maken veel indruk met hun vrolijke softrock maar wij hebben gekozen voor een iets ruigere variant: The Breeders, de band van Kim en Kelly Deal. Met indierockband The Breeders bewees Kim Deal dat ze de Pixies, waar ze bassiste was, helemaal niet nodig had om te bewijzen dat ze een fantastische frontzangeres was. De Amerikaanse Kim Deal en haar tweelingzus Kelly groeiden op in Dayton, Ohio met het luisteren naar hardrockbands als AC/DC en Led Zeppelin en toen ze vier of vijf jaar oud waren zongen ze al een cassette vol om vervolgens als tieners hun eerste folkrockband te vormen. De rest is geschiedenis: The Breeders, met Kim voorop, groeide uit tot een van de iconen van de grunge, dankzij onder meer een tour met Nirvana.


Solange Knowles en Beyoncé

Zowel Solange Knowles als Beyoncé hebben ondertussen hun plek aan de tafel van de popmuziek opgeëist. Beide zangeressen zijn inmiddels een sterke stem in het racismedebat, al trad Solange pas in 2016 met ‘A Seat at The Table’ uit de schaduw van haar oudere, beroemde zus. De Knowles groeiden op in Houston, Texas en ze begonnen allebei hun muziekcarrière bij Destiny’s Child, een meidengroep die bestond uit Beyoncé, Kelly Rowland en Michelle Williams en waar Solange achtergronddanseres was. Raar maar waar: Beyoncé en Solange hebben alleen nog maar samengewerkt op ‘Naive’, tenzij je het iconische The Proud Family-themalied er ook bijtelt. 


Soulwax

Er zijn Malcolm en Angus Young van AC/DC, Colin en Jonny Greenwood van Radiohead, maar ook België heeft zijn beroemde muzikale rockbroers: de broers David en Stephen Dewaele, alias Soulwax, 2manydjs of Fucking Dewaele Brothers. De Gentse broers kregen thuis de muziek met de paplepel ingegoten: hun vader, Jackie Dewaele alias Zaki, was een radio-dj en zijn uitgebreide platencollectie was een muzikale speeltuin voor de broers. Met hun energieke mix van electrohouse en rock schreef Soulwax geschiedenis: hun album ‘As Heard on Radio Soulwax Pt. 2’ werd door The New York Times uitgeroepen tot het beste populaire muziekalbum van 2002, al deden ze dat evengoed met hun website Radio Soulwax. Ter ere van de 50ste release op DEEWEE bracht het duo in mei ook een driedubbele LP uit met 27 songs van artiesten die ze op hun eigen platenlabel – DEEWEE, dus – hebben uitgebracht. Dansen maar!


Muziek

Bekijk alles
Top