'Outcry': de schreeuw van een onschuldige of schuldige Football-held?

Heeft ie het gedaan of niet? Dat was het uitgangspunt van ‘Making a Murderer’, een op feiten gebaseerde crimireeks op Netflix. En dat is ook nu zo bij het aanverwante ‘Outcry’, waarmee Canvas uitpakt deze zomer.

Net zoals bij ‘Making a Murderer’, dat vanaf 2015 twee seizoenen liep op Netflix, staat in ‘Outcry’ een man centraal die in de gevangenis vast komt te zitten voor seksueel misbruik. Maar de manier waarop het proces gevoerd werd, roept vragen op.

Het verschil met de eerstgenoemde docureeks: in ‘Outcry’ is de centrale figuur een populaire jongeling. Greg Kelley, een student met een grote sportieve toekomst in het American Football voor zich en de held van het high school team. Hij krijgt dan ook flink wat steun van de lokale bevolking in het Texaanse stadje Leander: vrienden, familie en fans hechten weinig geloof aan het verhaal als zou hij een vierjarig jongetje verkracht hebben.

Verdeelde staat

Wat volgt is een bizarre tocht doorheen de krochten van de Amerikaanse rechtsspraak. Waarin zoveel kronkels zitten dat geen kat er zijn jongen erin terugvindt. En vooral: waarbij onschuldigen riskeren een half leven vast te zitten.

Of dat ook zo is voor Greg Kelley, tegen wie 25 jaar cel geëist werd, krijgen we in vijf afleveringen te zien. Een emotionele rollercoaster, niet alleen voor de beklaagde zelf, maar voor de hele community in Leander. Sommigen geloven het jongetje, anderen staan pal achter Kelley. Wat de gemoederen in het oerconservatieve Texas uiteraard doet oplaaien. Ook de politie van Cedar Park en rechercheur Dailey komen in het oog van de storm terecht.

Gelauwerde regisseur

De regie is in handen van Pat Kondelis, die eerder al een Emmy -prestigieuze award voor televisieshows- won voor de documentaires ‘High Profits’ (2015) en ‘Disgraced’ (2017), beide geproduceerd en uitgezonden door CNN.

2020 werd overigens een productief jaar voor Kondelis, want naast deze ‘Outcry’ bracht hij vorig jaar ook nog de docufilm ‘The Scheme’ uit op HBO. Net zoals in ‘Outcry’ en ‘Disgraced’ wordt daarin gefocust op een jonge, beloftevolle sportieveling die in opspraak komt. Duidelijk een fetisj (of expertise zo je wil) van de Amerikaanse regisseur.


Bekijk ‘Outcry’ vanaf maandag 14 juni om 23u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top