Vinyltips voor Record Store Day: ogen open voor Balthazar of Lieven

Vinyl is nog lang niet dood. Heel wat muziekliefhebbers zweren bij de warmere en nostalgische textuur van een vinylplaat, of ze houden van het artwork dat op de cover van een LP natuurlijk groter staat dan op een CD. Voor Record Store Day zocht Proximus Pickx enkele platen van eigen bodem die je zeker in huis moet halen.

Balthazar - Sand

De indierockgroep rond Maarten Devoldere, Jinte Deprez, Simon Casier, Michiel Balcaen en Tijs Delbeke draagt vinyl duidelijk een warm hart toe. Alle vijf hun albums zijn tot nu toe al op de klassieke drager verschenen en voor Record Store Day in 2016 bracht de band een exclusieve live-EP uit met de hit ‘Wait Any Longer’ als single.
 
Dit jaar kwam hun nieuwe langspeler ‘Sand’ in de rekken. Balthazar klinkt gezapiger dan ooit, en die laid-back sound gaat perfect samen met de lichte ruis van een naald op vinyl. Dit is met andere woorden een ideale plaat om bij achterover te zakken bij dit warme weer.

Go March – III

Opzwepend, dansbaar, spannend opbouwend: het past allemaal bij het Antwerpse Go March, dat invloeden uit postrock, EDM, synthwave en trancemuziek combineert voor een bezwerende trip. In april kwam hun derde album uit, met de sobere titel ‘III’, maar als je de LP bekijkt, dan oogt die allesbehalve sober.
 
De opvallende albumhoes is ontworpen door grafisch artieste Laura Matikainen, die bekend staat voor haar bevreemdende collages en hypnotiserende animaties. Doe daar nog eens de felroze langspeelplaat bij, en deze zal zeker opvallen in je verzameling.

Lieven – Jus d’ Orange

De kans is groot dat je nog nooit van Lieven Coppieters hebt gehoord, maar zijn album ‘Jus d’Orange’ was wel een mijlpaal in de Vlaamse muziekgeschiedenis. Onder de eenvoudige naam Lieven bracht hij het album – zijn eerste en enige – uit in 1976 onder de label Asylum. Hij was de allereerste Europeaan die met dat prestigieuze label van onder anderen Tom Waits, Bob Dylan en de Eagles samenwerkte.
 
De LP werd onder verzamelaars en kenners een cultplaat en een gegeerd verzamelobject, maar is bij het grote publiek in de vergeetput beland. Sindsdien werkte Lieven wel samen met artiesten als Jan De Vuyst, Wim De Craene, Isabelle A en Yevgueni. En vorige maand is de bijzondere LP voor de allereerste keer opnieuw uitgebracht op vinyl. Een echte must-have voor liefhebbers.

Dans Dans – Zink

Nog zo’n Belgische topgroep die op vinyl bijzonder goed tot zijn recht komt is Dans Dans, het garagejazztrio van Bert Dockx, Fred ‘Lyenn’ Jacques en Steven Cassiers. Hun nieuwe langspeler ‘Zink’ is er eentje om aandachtig naar te luisteren wil je alle nuances kunnen horen, en dat past nu eenmaal bijzonder goed bij de doordachtheid en het ritueel van het opzetten van vinyl. De soms rauwe en luide, soms stille en subtiele klanken van Dans Dans zijn in dit album nog beter ontwikkeld dan ooit tevoren.
 
Ook deze plaat is puur visueel een mooie aanvulling voor elke collectie. Het abstracte artwork is voor de eerste keer ontworpen door de bassist van de groep. De roze cover met blauwe of witte platen kan je best twee keer kopen: eentje om te beluisteren en eentje om in te kaderen.

Adam’s Recital – There’s No Place for Lonely People / New York City

Dit kleinood is er eentje voor de verzamelaars. Volgens de kenners van ‘Rock Over Belgium’ is deze single de meest waardevolle Belgische vinylplaat. Als je er toevallig eentje in topconditie liggen hebt op zolder, moet je die dus maar eens van onder het stof halen.
 
Adam’s Recital was in de tweede helft van de jaren 60 enorm hot in België en Nederland. Het Brusselse bluesrocktrio speelde een pak optredens in eigen land en begon ook door de breken in het Verenigd Koninkrijk. Zo speelden ze in de Londense Marquee Club en op het Windsor Festival. Ze bouwden een stevige livereputatie op, maar in 1970 ging de band weer uit elkaar. Het enige plaatje dat ze ooit uitbrachten was de single ‘There’s No Place for Lonely People / New York City’, en daar leggen verzamelaars nu honderden euro’s voor op tafel.

Muziek

Bekijk alles
Top