Thierry Henry: troef van de Duivels op weg naar EK-succes?

Sport | Het nieuws van de comeback van Thierry Henry in de staf van Roberto Martinez als rechterhand van de bondscoach was een verrassing. De wereldkampioen van ’98 en winnaar van Euro 2000 vervoegde de Rode Duivels woensdag in Tubeke op het Proximus BaseCamp. Kan hij België helpen om de Europese titel weg te kapen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In zijn al zeer uitgebreide staf heeft Roberto Martinez in extremis een versterking toegevoegd: Thierry Henry. Bij de aanstelling van Martinez in 2016 was Henry al present als T2, maar enkele maanden na het WK in Rusland verliet de Fransman de staf om coach te worden van Monaco, en zo zijn eerste ervaring als hoofdcoach op te doen. Maar die droom sloeg al snel om in een nachtmerrie.

De Arsenal-legende stond slechts drie maanden aan het roer van de Franse topclub, toen hij aan de deur gezet werd wegens tegenvallende resultaten. Eind 2019 stak hij de grote plas over om het Canadese CF Montréal te coachen. De resultaten waren goed, maar de coronapandemie en de lockdown van vier maanden doen de ex-spits pijn. Hij verliet zijn post in februari jongstleden. Nu maakt hij weer zijn opwachting bij de Duivels, maar normaal gezien enkel voor de duur van het EK.

Ervaring en charisma

De bijdrage van Thierry Henry aan de Duivels is niet te verwaarlozen, zo wisten we na het WK in Rusland. Als de Fransman spreekt, spitst iedereen de oren. Zijn palmares dwingt respect af, en bovendien was het aandeel van Henry in het behalen van al die titels telkens heel groot. Hij boezemt een zeker vertrouwen in bij teams die een titel ambiëren.
 
De 43-jarige ex-vedette nam bij zijn eerste passage bij de Duivels de aanvallers onder zijn vleugels. Hij stond hen bij met advies en aanwijzingen. Zijn rol zal bij zijn comeback misschien niet dezelfde zijn, maar het staat vast dat de expertise van de voormalige doelpuntenmachine goed van pas zal komen, vooral bij jongelingen zoals Jérémy Doku.
 
Thierry, de grote broer

Thierry Henry is vooral sterk in de communicatie en zijn omgang met individuen binnen de groep. Hij vormt de brug tussen spelersgroep en staf, maar is ook een vertrouwensfiguur. Hij weet hoe hij spelers vertrouwen moet geven maar kan ook sommige zwakke punten blootleggen, zonder in ongenade te vallen bij de groep.
 
Het mooiste voorbeeld is misschien wel dat van Romelu Lukaku. Sinds zijn aankomst in de staf, is de relatie tussen Big Rom en Titi Henry uitgegroeid tot een soort van hechte grote broer-verhouding. "Thierry is misschien wel de enige gozer in de wereld die meer naar voetbal kijkt dan ik. We discussiëren over alles", legde Lukaku enkele jaren geleden uit in 'The Player's Tribune'.

De twee werkten hard aan het spel van de Inter-aanvaller, die de jongste jaren enorm gegroeid is. Henry in de staf van de Duivels is een zegen. Laten we hopen dat de Fransman over enkele weken een tweede EK-titel kan toevoegen aan zijn al rijkgevuld palmares.

Volg België - Rusland op zaterdag 12 juni vanaf 20u50 bij Sporza op Eén, net als alle matchen van de Rode Duivels op het EK.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top