Van Queen tot Will Smith: vaderfiguren in muziek

Een maand na Moederdag is het tijd om vaders te vieren. Deze zondag staan de papa's in de kijker bij Proximus Pickx en kan je hen zelfs verwennen met een speciaal liedje. Dit jaar hebben we een aantal opmerkelijke vaderfiguren uit de muziekwereld geselecteerd. Je hoeft alleen maar het nummer te kiezen dat het beste bij de jouwe past!

Will Smith: een ‘coole’ papa

Will Smith is een allround artiest. Voordat hij bekend werd door zijn acteren, was hij een rapper. Smith schreef ‘Just the two of us' voor zijn oudste zoon Trey en ontroerde zo al zijn fans. Het nummer is te vinden op het album 'Big Willie Style' uit 1997.
 
In de video, geregisseerd door Bob Giraldi, staat Trey zelf aan de zijde van zijn papa. De clip is perfect voor Vaderdag, aangezien er veel beroemdheden met hun kinderen in meedoen. Hij werd bekroond door MTV en kreeg de titel van beste video door een mannelijke artiest. Will Smith staat bekend om zijn publieke optredens en is een van de coolste vaders van Hollywood geworden door zijn relatie met zijn kinderen naar de voorgrond te brengen en hen op hun beurt beroemd te maken.

Eric Clapton over een afwezige vader

Op een droevigere noot schreef Eric Clapton een ode aan zijn vader die in 1985 overleed. De zanger heeft nooit echt de kans gehad om hem te ontmoeten. In het nummer beschrijft hij hoe graag hij hem gekend zou hebben en herinneringen met hem had willen ophalen. Zijn vader was een Canadese soldaat die met zijn Engelse moeder trouwde. Toen hij geboren werd, scheidden zijn ouders en zijn moeder verliet hem voor een andere man. Tot hij negen was, groeide Clapton op bij zijn grootouders.

Een andere tragische gebeurtenis in zijn leven zette hem eroe aan deze ballade te schrijven. In 1991 viel zijn vierjarig zoontje uit het raam van een flat en overleefde de val niet. Een jaar later verscheen de single 'Tears in Heaven', een liedje waarin hij rouwt om zijn verlies. En in 'My Father's Eyes' trekt de zanger en gitarist een parallel tussen deze twee verliezen. Hij had vaak het gevoel dat zijn vader naar hem keek, door de ogen van zijn zoon Connor.
 
Deze twee liedjes hielpen de artiest vooruit. In 2004 zei hij dat hij ze niet langer kon uitvoeren omdat hij zijn leven weer had opgebouwd en vader was geworden van drie dochters. Eric Clapton wilde de pijn van het verlies niet meer voelen op dat punt in zijn leven.

Jay-Z: een fiere papa

Beyoncé's man kon zijn vreugde over het vaderschap niet verbergen. Daarom droeg hij het nummer 'Glory' op aan zijn dochter, Ivy Blue Carter, de dag na haar geboorte. Daarin zegt hij dat hij "de hemel blauw heeft geschilderd" voor deze baby en dat ze "zijn mooiste creatie" is.
 
Producer, rapper, echtgenoot: Jay-Z heeft vele petten op. Hij zegt dat hij eindelijk klaar is voor "het tweede deel van het leven": dat van vader zijn. De rapper is poëtischer dan ooit in dit nummer. Hij dankt zijn vrouw voor haar harde werk tijdens deze hymne voor zijn dochter.

Queen en het advies van een vader

Zelfs de legendarische band Queen heeft een liedje aan vaders gewijd. Hun lied 'Father to Son' beschrijft de gedachten van een vader aan zijn kind. Het kan worden opgevat als het laatste advies van een vader aan zijn zoon over hoe hij moet opgroeien en zijn gezin moet opvoeden.
 
Sommigen speculeren dat het nummer is geschreven door de gitarist van de band, Brian May. Hij componeerde wel vaker zeer persoonlijke liedjes. Anderen interpreteren het lied dan weer als het laatste advies van een koning aan zijn erfgenaam, voordat hij ten strijde trekt. Veel te jong om het te begrijpen, besteeg de zoon de troon en na verloop van tijd begon hij de betekenis van zijn vaders brief te begrijpen. Hij geeft dan later uiteindelijk dezelfde kostbare instructies aan zijn eigen zoon.  
 
Het nummer staat op het tweede album van de Britse band, 'Queen II'. Er is een duidelijke invloed van 'Led Zeppelin' en 'The Who' hoorbaar, want het is een ritmische ballad met een rockgedeelte, dat zelfs neigt naar heavy metal.

Cat Stevens over een overbezorgde vader

Het doorknippen van de navelstreng is zowel voor een moeder als voor een vader niet gemakkelijk. ‘Father and Son' is een van de bekendste nummers van Cat Stevens. Het lied is geschreven als een dialoog tussen een vader en een zoon. De laatste droomt ervan om het huis uit te vluchten en een ander leven te leiden dan zijn ouders hadden gepland. Het kind legt uit dat hij zijn eigen weg wil volgen, zijn eigen fouten wil maken en wil dromen.
 
Het lied was oorspronkelijk gecomponeerd voor een musical genaamd 'Revolussia'. Het stuk vertelt het verhaal van een conflict tussen een vader en zijn zoon wanneer die laatste zich aansluit bij de Russische Revolutie. Het lied, dat het verhaal perfect illustreert, was echter niet klaar op de dag van de show. Stevens kreeg namelijk tuberculose. Zijn leven heeft aan een zijden draadje gehangen, maar uiteindelijk geraakte de zanger erbovenop en bracht hij een jaar later de single uit.
 
In een interview sprak de muzikant over zijn relatie met zijn vader, waarbij hij verklaarde dat het nummer niet autobiografisch was. "Ik heb mijn vader nooit echt begrepen, maar hij liet me altijd doen wat ik wilde doen, hij liet me weglopen. Het nummer 'Father And Son' is voor mensen die de invloed van hun vader niet kunnen loslaten", legde hij uit.

Muziek

Bekijk alles
Top