Voor de Ronde van Zwitserland van 2021 moet het beste nog komen. De laatste drie etappes zullen de renners een pittig programma bieden. Een korte maar zenuwslopende etappe op hoogte, gevolgd door een tijdrit in het hooggebergte, zal het peloton voorbereiden op een laatste dag vol actie. Spektakel en spanning gegarandeerd tot de laatste kilometer!
Zwitserland is een land van bergen. Het is dus gemakkelijk voor te stellen dat de grootste wielerwedstrijd van het land niet veel vlakke etappes kent. En de deelnemers aan de Ronde van Zwitserland van 2021 krijgen dit weekend nog een kans om daar achter te komen.
 
Vrijdag wordt vanuit Andermatt het startschot gegeven voor de 6de etappe over een afstand van 130 kilometer. Onderweg zijn er twee grote moeilijkheden, waarvan de eerste de beroemde 8,2 km lange St. Gotthardpas is, met een hoogte van 2.106 meter. Na een lange afdaling in het Ticinodal begint het peloton aan de beklimming van de Lukmanierpas (1ste categorie) met 21 kilometer aan een gemiddelde van 4,3%. De klim naar de top, op 1920 meter, wordt gevolgd door een kleine pauze alvorens terug te keren naar Disentis-Sedrun. Deze tweede helft van de etappe zou het toneel kunnen worden van een grote strijd tussen de favorieten voor het algemeen klassement.
 
Een laatste monsteretappe
 
De voorlaatste etappe van zaterdag is een tijdrit, die niet gemakkelijk zal zijn vanwege het hoogteverschil. De 23,2 kilometers liggen namelijk in het hooggebergte en gaan over de Oberalppas, die meer dan 2000 meter hoog is. De leiders zullen dus hun voorsprong moeten behouden om geen kostbare seconden te verliezen in deze tijdrit.
 
Tenslotte zal iedereen nog wat energie moeten sparen voor zondag, want deze 84ste Ronde van Zwitserland eindigt in stijl. De 8ste en laatste etappe bestaat uit een lus met start en finish in Andermatt. De renners krijgen opnieuw te maken met drie mythische bergpassen die tijdens de wedstrijd al beklommen zijn: de Oberalp (1ste categorie), de Lukmanier (1ste categorie) en de Gotthard (buiten categorie), op 15 kilometer van de finish.
 
Het peloton zal dus precies op een achtbaan zitten spelen met de 3560 meter hoogteverschil die deze drie reuzen bieden. Onnodig te zeggen dat er van alles kan gebeuren in deze uiterst moeilijke laatste etappe. Niemand zal veilig zijn voor een aanval of een mislukking. Het parcours op tijd afwerken wordt al een prestatie op zich. Wie zal sterk genoeg zijn om de gele trui te winnen?
 
Volg de Ronde van Zwitserland elke dag tot 13 juni op Pickx+ Sports, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx. Naast de live etappes die worden becommentarieerd door Mathieu Istace en zijn deskundigen Gérard Bulens (3 dagen) en Frédéric Amorisson (5 dagen), krijg je ook elke avond om 20u10 de hoogtepunten van de dag (18 minuten) in de show "Musette" op Pickx+.
 
Voor degenen die de etappes missen, zijn er verschillende herhalingen: twee voor de nachtlus en net voor de start van de etappe van de volgende dag op Pickx+ Sports 1, en nog een de ochtend na de race op Pickx+.
 
Het uitzendschema van de Ronde van Zwitserland:
 
Etappe 6 (11 juni): 15u40-18u00
Etappe 7 (12 juni): 15u10-18u00
Etappe 8 (13 juni): 13u35-18u00