Dinsdag haalde Mathieu Van der Poel zijn tweede opeenvolgende ritzege in de Ronde van Zwitserland. Net als de dag ervoor woekerde Julian Alaphilippe met zijn krachten en net als de dag ervoor toonde Mathieu Van der Poel zich de sterkste op het juiste moment. Krijgt de Fransman een VDP-complex?
 
De palmaressen van Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel zijn uiteraard niet te vergelijken, vooral niet als we het alleen over het wegrennen hebben.
 
Onvergelijkbare palmaressen
 
De kleinzoon van Raymond Poulidor heeft met de Amstel Gold Race in 2019, de Ronde van Vlaanderen in 2020 en de Strade Bianche in 2021 al drie grote klassieke overwinningen behaald. De prijzenkast van de Fransman is wel al beter gevuld, met het wereldkampioenschap 2020, drie keer de Waalse Pijl (2018/2019/2021), Milaan-San Remo (2019) en de Strade Bianche (2019). Alaphilippe draait wel al mee op het hoogste niveau in het wegwielrennen sinds 2015, dus vier jaar eerder dan Van der Poel zich op de weg kon doorzetten. En dan is het dus moeilijk vergelijken…

 
 
Een gelijkaardig profiel
 
De twee renners lijken wel erg op elkaar, als echte punchers met snelle benen. Geen wonder dat ze elkaar dan zo vaak treffen in de strijd om de zege. Dit seizoen helt de balans fel door in het voordeel van de Nederlandse alleskunner.
 
Bij zijn 6 overwinningen in 2021 (een rit in de UAE Tour, de Strade Bianche, twee ritzeges in de Tirreno en twee ritzeges in de Ronde van Zwitserland) was Van der Poel 5 keer de sterkste in een wedstrijd waar ook Alaphilippe aan deelnam.
 
In 2021 won de Franse wereldkampioen nog maar twee keer: in de Waalse Pijl (die Van der Poel niet reed) en een etappe in de Tirreno (waar hij VDP in de sprint klopte).
 
 
Een VDP-complex?
 
In de rechtstreekse confrontaties tussen de twee kampioenen is de Nederlander dus ruimschoots de sterkste. Maar zeggen dat Alaphilippe een VDP-complex heeft, is wellicht een beetje overdreven.
 
In de twee eerste ritten van de Ronde van Zwitserland gaf Alaphilippe echter een zenuwachtige indruk. Hij valt aan, maar zonder veel brokken te maken, en lijkt veel energie te verspillen door met veel dingen tegelijk bezig te zijn, zijn schoenen, zijn drinkbus, zijn oortje… 
 
Van der Poel geeft dan weer blijk van een ijzige kalmte en complete rust, vol zelfvertrouwen en met al zijn krachten tot zijn beschikking die hij aanwendt op het juiste moment. Zijn aanval in de afdaling op maandag en zijn meesterlijke sprint op dinsdag zijn er twee nieuwe bewijzen van.
 
Van der Poel leidt momenteel met 2-0 in de Ronde van Zwitserland en met 6-2 over het hele seizoen. Cijfers waar Alaphilippe toch wel enigszins mee zal bezig zijn…
 
(DC/picture : Photo News)