Ook de cultuurhuizen hebben vandaag, na een maandenlange sluiting, hun deuren opnieuw geopend. "Het is een feestdag vandaag", zei muzikant Sioen, vertegenwoordiger van de Crisiscel Cultuur, in muziekcentrum Het Depot in Leuven. De Crisiscel lanceerde tegelijk de campagne 'Eindelijk, de voorstelling van het jaar.'
"Het is een erg moeilijke periode geweest, dat weet iedereen ondertussen", vertelt Sioen. "Er zijn frustraties geweest, omdat we soms het gevoel hadden dat we naast het maatschappelijk debat vielen. Maar cultuur is iets ongelooflijks existentieels, het is een deel van onze identiteit en ons bioritme. Laat ons hopen dat we nooit meer moeten sluiten, we weten dat we op een veilige manier kunnen openen."

Sioen kaart daarnaast ook de precaire financiële situatie aan, waarin veel cultuurwerkers zich bevinden. "De crisis heeft de moeilijke statuten van veel werknemers blootgelegd. Daar willen we samen met de overheid aan blijven werken."

Vanavond staat het eerste concert op het programma in Het Depot. De Kortrijkse band Ansatz Der Maschine zal de spits afbijten. "We gaan zo veel concerten organiseren als mogelijk is", zegt Mike Naert, directeur van Het Depot. "In juli komen er een vijftiental optredens, tonen we ook de wedstrijden van de Rode Duivels, en zetten we onze schouders onder Leuven Air, het openluchtfestival van de stad. Het zal enorme deugd doen de muziek door de boxen te horen klinken vanavond."

Naert roept op om het Live2020-solidariteitsfonds te blijven steunen. "We zijn het voorbije jaar quasi al onze inkomsten verloren. Voor dit jaar hopen we het verlies te beperken tot 60 à 70 procent. Onze financiële zorgen zijn dus nog niet voorbij. We zouden ook graag nog willen samenzitten met de overheid, om bijvoorbeeld ook over een heropstartlening te spreken, zoals in de horeca werd gedaan."