Grote afwezigen in de EK-geschiedenis: Raúl mist Euro 2008

Bij elke editie is de Euro een kans om de grote sterren van het Europese voetbal samen te brengen.Toch ontbreken er soms enkele belangrijke namen. Dit was het geval met Raúl in 2008: een erg opmerkelijke afwezigheid toch wel.

Wat staat er op het palmares van Raúl bij het nationale elftal van Spanje? Dat is eenvoudig: zijn palmares bij de nationale ploeg is helemaal blanco. In 2008, toen La Roja het EK won, was de aanvaller van Real Madrid niet van de partij. Een puur sportieve keuze, die de legende van Madrid tot een van de grote afwezigen van het toernooi maakte.
 
Destijds was dit echter geen grote verrassing, aangezien Raúl (volledige naam Raúl González Blanco) dat seizoen niet één keer was geselecteerd, hoewel hij pas 30 jaar oud was in de aanloop naar het toernooi. Het Spaanse volk begreep deze keuze echter niet…

Verstoten door Aragonés

Na een zware blessure in 2005 wist Raúl toch op tijd terug te komen voor het WK 2006. Hij werd dan wel geselecteerd door de toenmalige coach Luis Aragonés, toch verscheen hij niet aan de aftrap van het toernooi. Het WK van zijn land eindigde dat jaar al in de achtste finales, waar Spanje werd uitgeschakeld door Frankrijk.
 
Na het toernooi zat er tussen Raúl en Aragonés een haar in de boter. In september 2006 verloor Spanje van Noord-Ierland (3-2) in de kwalificatiecampagne voor Euro 2008. Het verlies werd als een vernedering gezien en bondscoach Aragonés besloot Raúl niet langer te selecteren.

Een prachtseizoen 2007-2008

Deze keuze werd niet bepaald warm onthaald door de supporters van La Roja, die niet aarzelden om tijdens de volgende wedstrijden de naam van de spits van de Madrileense te scanderen. Op dat moment was Raúl pas 29 jaar oud, en was het dus moeilijk voor te stellen dat zijn carrière al ten einde zou lopen. Dit zal echter wel het geval zijn.
 
Des te frustrerender voor de speler had hij vlak voor het EK net een fantastisch seizoen achter de rug. In 2007-2008 scoorde de Madrileen een indrukwekkende 23 doelpunten en 5 assists in 48 wedstrijden. Niet genoeg voor Aragonés, die desondanks vond dat de speler geen plaats meer had in het nationale elftal.
 
Achteraf gezien is het misschien moeilijk om die keuze in vraag te stellen, aangezien Spanje het toernooi uiteindelijk wist te winnen. Maar we kunnen niet anders dan denken dat de overwinning met Raúl nog mooier zou zijn geweest... Voor Spanje, voor hem én voor ons als publiek.

Nieuws

Bekijk alles
Top