De internationale triomftocht van 'Aanrijding in Moscou' (VTM)

Films | Vanavond om 21u is op VTM het charmante 'Aanrijding in Moscou' te zien, met Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet en Johan Heldenbergh in de hoofdrollen. Het rauwe liefdesdrama stal in 2008 niet alleen harten in Vlaanderen, maar ook ver daarbuiten. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De lichtvoetige Vlaamse romcom ‘Aanrijding in Moscou’ speelt zich niet af in de Russische hoofdstad dan wel in de gelijknamige Gentse volkswijk. De personages beschikken uiteraard over een sappige tongval, hetgeen bijdraagt aan de charme van deze film.

In de voorgenoemde volkswijk schampt Matty de vrachtwagen van Johnny. Die is uiteraard kwaad, maar Matty laat zich niet uit haar lood slaan en zet hem op zijn plaats. De vrachtwagenchauffeur is helemaal onder de indruk en belt haar een paar dagen later op, maar ze wil niet van zijn excuses weten. Een paar dagen later staat hij voor haar deur en stelt voor om haar kofferbak te repareren, waarna de vonk overslaat.

‘Aanrijding in Moscou’ werd in de pers geprezen omwille van zijn authenticiteit, sterke vertolkingen en sappige dialogen. De film was meteen een bioscoophit in Vlaanderen. Tijdens het openingsweekend gingen al meer dan 23.000 mensen naar de romantische komedie kijken in de zalen: de film stond daarmee afgetekend op nummer 1 in de Vlaamse box-office. In totaal lokte de film 188.564 bezoekers naar de Belgische zalen.

Bewierookt in het buitenland

Ook het buitenland smulde van de amusante dialogen en hartverwarmende romantiek. De film werd opgenomen in het internationale circuit en verzamelde overal ter wereld filmprijzen. De selectie van 'Aanrijding in Moscou' voor de Semaine de la Critique in Cannes is misschien wel het mooiste exploot op het palmares van de film. Die selectie betekende de officiële terugkeer, na jarenlange afwezigheid, van de Vlaamse film in Cannes. Het was sinds 'Manneken Pis' (1995) en 'Pauline & Paulette' (2001) geleden dat er nog een Vlaamse film in één van de programma’s opgenomen was (de selecties in het onofficiële ACID-programma buiten beschouwing gelaten).

In Cannes ontving regisseur Christophe Van Rompaey onder meer de Grand Golden Rail, uitgereikt door de organisatie Cheminots Cinéphiles de l’Association 'Ceux du Rail'. Ook het scenario van Jean-Claude Van Rijckeghem en Pat van Beirs werd bekroond met een SACD Screenwriting Award. Van Rompaey won overigens ook de prijs voor beste nieuwe talent op het filmfestival van Zürich. Barbara Sarafian werd op het filmfestival van Minsk en dat van de Hongaarse stad Gyor bekroond met de award voor beste actrice. De film won ook prijzen op festivals in Denver (VS), Palic (Servië) en zelfs op het eiland Bermuda.

Tot slot kreeg ook de soundtrack heel wat lof toegezwaaid: de filmmuziek van de hand van Tuur Florizoone won de Publieksprijs voor beste Soundtrack van het Jaar op de World Soundtrack Awards, uitgereikt tijdens het Film Fest Gent. De muziek werd ook genomineerd voor een European Film Award.

Bekijk 'Aanrijding in Moscou' vanavond om 21u op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top