Het EK veldrijden vindt volgend jaar in het weekend van 5 en 6 november plaats in Namen. De Citadel van Namen, waar elk jaar een manche van de wereldbeker op de agenda staat, zal dan het spectaculaire decor vormen voor de Europese titelstrijd. "De Citadel van Namen zal opnieuw garant staan voor sportieve veldslagen van het hoogste niveau", blikte Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling, dinsdag op een persmoment in Namen vooruit.
"Met de stad Namen worden voor de eerste keer in de geschiedenis internationale cyclocrosskampioenschappen in Wallonië georganiseerd", zei Van Damme. "De befaamde Citadel van Namen heeft al tien keer de beste veldrijders mogen ontvangen ter gelegenheid van de wereldbeker, maar de Europese kampioenschappen zijn toch nog een trapje hoger. Daarenboven zijn we in 2022 toe aan de twintigste editie van het EK. Het veeleisende en spectaculaire parcours vormt het ideale decor voor deze feestelijke editie. We zijn ervan overtuigd dat de Citadel van Namen opnieuw garant zal staan ??voor sportieve veldslagen van het hoogste niveau met - laat ons allen hopen - landgenoten die op de voorposten zullen meestrijden."

Drievoudig wereldkampioen veldrijden Erwin Vervecken is de parcoursbouwer van de jaarlijkse Citadelcross en zal ook het EK-parcours uittekenen. "De basis van het parcours wordt het tracé dat al enkele jaren in gebruik is tijdens de wereldbeker, maar speciaal voor het EK gaan we wat extra's voorzien. Zo plannen we twee extra bruggen, waardoor we lussen kunnen creëren voor het publiek. De ene brug komt boven aan het kasteel en de andere zal beneden liggen in de kuil waar de crossers de voorbije twee edities van de Citadelcross naar boven moesten klauteren richting materiaalpost."

Vervecken heeft nog meer nieuwigheden in petto. "De schuine kant die de laatste jaren veel makkelijker is geworden omdat er doorheen de jaren stilaan een paadje is ontstaan, zal een upgrade krijgen en terug als vanouds moeilijk balanceren worden. Ook op de Esplanade willen we nog iets extra doen. Start en aankomst daarentegen blijven identiek aan de laatste edities. Die hebben tijdens de wereldbeker hun deugdelijkheid bewezen en daaraan gaan we niet sleutelen."