'Le Fidèle' op VTM: ook in deze films speelde Brussel een hoofdrol

Films | VTM zendt vanavond het gelauwerde 'Le Fidèle' uit, de misdaadfilm van Michaël R. Roskam met Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos in de hoofdrollen. Over ruwe misdaad en onvoorwaardelijke liefde, met Brussel als decor. Ook volgende films spelen zich af in onze bruisende hoofdstad.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Manneken Pis (1995)

Wie van Brussel en zijn dialect houdt, wil 'Le Fidèle' zeker niet missen: een date op het Poelaertplein, donkere straten, verlichte tunnels, gezellige brasseries... De beelden van onze hoofdstad zijn prachtig, het accent onmiskenbaar. Bruxelles ma belle, door de elegante lens van Michaël R. Roskam. Maar doorheen de geschiedenis kozen ook andere regisseurs onze hoofdstad maar al te graag als dankbaar decor. Zo ook Frank Van Passel.

De Brussel-lover zal van 'Manneken Pis' smullen. De debuutfilm van Van Passel ging over de wees Harry (Frank Vercruyssen), een jongeman van 28 jaar die bepakt en bezakt aankomt in Brussel. In de tram maakt hij kennis met de bestuurder van het voertuig: Jeanne (Antje De Boeck). Wanneer trambestuurster Jeanne en de mensenschuwe Harry elkaar ontmoeten, spreekt die eerste de volgende onsterfelijke woorden uit: "De wereld is klein, maar ik zou hem niet willen stofzuigen." Een quote die het geschopt heeft tot Vlaams filmerfgoed.
 
Ook Wim Opbrouck maakte zijn opwachting in 'Manneken Pis', die bekroond werd als beste Belgische film bij de Joseph Plateauprijzen. Opbrouck speelt Bert, een van zijn twee humoristische collega’s in het restaurant waar Harry werk vindt als vaatwasser.

Brussels by Night (1983)

De veertigjarige Max woont aan de rand van Brussel. Hij is depressief en de wanhoop nabij. Op een avond zwerft de eenzame Max door de donkere straten van de hoofdstad. Onderweg ontmoet hij zijn voormalige collega Louise, het barmeisje Alice en de Marokkaanse trambestuurder Abdel. Ook zij kunnen Max niet op andere gedachten brengen. Wanneer ze samen een uitstapje maken naar het hellend vlak van Ronquières, barst de bom.

De ode aan Brussel van rasechte Brusselaar Marc Didden, die met een zeer beperkt budget aan de slag moest, werd gepromoot als een stadsfilm die zich voornamelijk afspeelt in het Brusselse nachtleven. De gitzwarte prent geldt tegenwoordig als een tijdsdocument, dat in schril contrast stond met de Vlaamse plattelandsdrama's die hoogtij vierden in de jaren 70 en 80. De film werd vernoemd naar een nummer van Raymond van het Groenewoud uit 1979.

The Danish Girl (2015)

'The Danish Girl' van Tom Hooper is gebaseerd op het leven van Lili Elbe, een Deense kunstenares geboren als Einar Wegener (Eddie Redmayne) die als een van de eerste transseksuelen een geslachtsoperatie onderging.

In de film speelt onze Matthias Schoenaerts een glansrol, maar duiken ook enkele Belgische locaties op. Het café La Mort Subite, het Hortamuseum en de Sint-Hubertusgalerij in Brussel zijn te zien in het opmerkelijke liefdesverhaal. De film was goed voor vier Oscarnominaties.

Black (2015)

De jonge Mavela is lid van de jeugdbende Black Bronx. Ze ontmoet Marwan op het politiebureau. De twee beginnen al gauw een relatie. De jongen is echter lid van de rivaliserende 1080-ers. Kiezen ze voor trouw aan hun bende of aan elkaar?

Dit beklijvend relaas van de hand van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah speelt zich af tegen de achtergrond van onze hoofdstad. Het is een Romeo en Julia-verhaal met weerhaken: geen toeristische promo voor Brussel, maar een prent vol geweld en misdaad met een rauwe, brutale blik op de hoofdstad.
 
Tussen alle lof door kreeg de film wel eens het verwijt ‘te Hollywoodiaans’ te zijn, anderen zien het dan weer als een bevrijding dat men zich niet krampachtig vastklampt aan Belgische filmclichés. Brussel speelt in ieder geval een hoofdrol in ‘Black’, en de romantiek die eraan te pas komt kan het geweld misschien niet echt verzachten, maar is wel een welkome afwisseling die de balans een beetje in evenwicht moet houden.

'Black' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

C’est arrivé près de chez vous (1992)

De carrière van acteur Benoît Poelvoorde nam een hoge vlucht na zijn hoofdrol in deze controversiële mockumentary die inmiddels tot cultfilm is uitgegroeid. Poelvoorde draaide deze gitzwarte satire samen met Rémy Belvaux en André Bonzel, twee bevriende, pas afgestudeerde filmmakers.

Zelf is hij imposant in de hoofdrol van Ben, een seriemoordenaar die het vooral op de oudere medemens en mensen uit de lagere sociale klasse gemunt heeft en enkele filmmakers de toelating geeft om hem met een cameraploeg te volgen. Gaandeweg valt bij de journalisten alle schroom weg en worden ze actief betrokken bij de misdaden van Ben – ze worden meegesleept in zijn geweld.

De film werd gedraaid in Brussel en de nabije omgeving: op publieke plaatsen, in sociale woonhuizen, in de boksclub van Anderlecht en verlaten fabrieken in Drogenbos. Vanaf de eerste vertoning in Cannes was de film, met zijn subversieve véritéstijl en zijn zwarte humor, een sensatie. Zelfs Quentin Tarantino, die toen present was met 'Reservoir Dogs', is een fan. Hij peuterde op de Croisette een filmaffiche van 'C’est arrivé près de chez vous' van een boom los, voor in zijn privécollectie. De Standaard noemde 'C’est arrivé près de chez vous' "de beste Belgische film ooit gemaakt".

Bekijk 'Le Fidèle' vanavond om 23u10 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top