Wat je nog niet wist over de jarige Bonnie Tyler (70)

‘Total Eclipse of the Heart’, ‘It’s A Heartache’ en ‘Looking Out For A Hero’ zijn slechts enkele van de vele grote hits van Bonnie Tyler. Met wereldwijd meer dan 50 miljoen verkochte albums is de zangeres een van de bekendste iconen uit Wales geworden. Vandaag viert ze haar 70ste verjaardag. Om haar carrière te vieren, graaft Proximus Pickx vijf feiten op die je waarschijnlijk nog niet wist over de zangeres.

Per toeval ontdekt

De zangeres, die geboren is met de naam Gaynor Hopkings, stortte zich al op erg jonge leeftijd op de muziek. Voor ze echter een carrière kon uitbouwen, werd ze verkoopster in een kruidenierszaak. In het begin van de jaren 60 nam ze deel aan een wedstrijd voor jonge talenten, waar ze met de tweede prijs naar huis ging. De ervaring gaf haar zin om verder te gaan met haar zangcarrière.
 
Voor ze haar eigen groep Imagination oprichtte, voegde ze zich bij de band Bobby Wayne & The Dixues als koorzangeres. Ze mat zich de artiestennaam Sherene Davis aan, om verwarring te vermijden met een andere Welsche zangeres: Mary Hopkin.
 
Terwijl ze met haar eigen groepje de bars afschuimde, werd ze per toeval ontdekt door talentscout Roger Bell. Hij werkte voor Valley Music en was meteen gecharmeerd door de jonge blonde zangeres. Hij moest eigenlijk naar een andere zangeres komen luisteren, maar vergiste zich van podium en kwam zo bij zijn nieuwe talent terecht. Hij besloot haar meteen mee te nemen naar Londen om een demo op te nemen, maar dat was geen onmiddellijk succes. Pas vele maanden later kreeg ze een telefoontje van de platenmaatschappij RCA, die met haar het lied ‘Lost in France’ wilde opnemen. Opnieuw veranderde ze haar naam, Sherene Davis werd Bonnie Tyler. Van de single werden wereldwijd een miljoen exemplaren verkocht, wat haar een negende plaats in de Britse hitlijsten opleverde.

Haar stem is geen geschenk uit de hemel

Bonnie Tyler wordt wel eens de vrouwelijke Rod Stewart genoemd omwille van haar rauwe stemgeluid. Nadat ze ‘Lost in France’ uitbracht, moest de pas gelanceerde zangeres geopereerd worden aan een knobbeltje op de stembanden. Het was twijfelachtig of ze haar droom nog wel kon verderzetten. Maar na enkele weken herstel waagde ze zich toch weer aan een lied. Ze trok naar de studio om het nummer ‘It’s A Heartache’ op te nemen en dat nummer werd een van haar grootste successen. Haar stemgeluid was niet meer hetzelfde, vanaf dan zong ze met de “grain” die we van haar gewoon zijn en die haar zo herkenbaar maakt.

Ze nam de originele versie op van ‘The Best’

Voor Tina Turner met het nummer ‘The Best’ een wereldwijde monsterhit scoorde, werd het nummer voor het eerst ingezongen door Bonnie Tyler. Het lied werd geschreven door Mike Chapman en Holly Knight en staat op het album ‘Hide Your Heart’ van de Welsche zangeres. Maar toen de furie Tina Turner het twee jaar later onder handen nam, werd de versie van Bonnie Tyler bijna helemaal vergeten. Tina scoorde er een van haar grootste hits mee en haar album werd dat jaar een van de best verkochte platen in de VS.

Een carrière als actrice, of toch bijna

De zangeres was meermaals te zien in Europese sketchprogramma’s en andere series waarin ze een gastoptreden gaf. Ze speelde vaak zichzelf, zoals in de Britse reeks ‘Three of a Kind’, het Franse ‘Y a-t-il encore un coco dans le show’ of het Poolse ‘Zacisze gwiazd’. Ze is er dus niet om verlegen om kleine rolletjes te spelen en wil daarvoor ver van huis reizen, maar in werkelijkheid haat ze het om te acteren. Ze liet weten dat ze zich helemaal niet op haar gemak voelt voor de camera.

Duet met Miley Cyrus?

De zangeres heeft een hele generatie beïnvloed en ook voor de jonge sterren van vandaag is ze nog steeds een inspiratie. In december coverde Miley Cyrus haar nummer ‘It’s A Heartache’ nog in een video op YouTube. Bonnie Tyler schreef op Twitter dat ze onder de indruk was van haar versie en drukte uit dat ze een duet met de jonge zangeres wel zou zien zitten. De stem van de gewezen Hannah Montana-ster noemt ze “geweldig”. Krijgen we binnenkort een samenwerking te horen?

Muziek

Bekijk alles
Top