Met een nieuwe update die eind vorige week werd geïntroduceerd, pakt Valve het probleem aan dat steeds vaker in zijn game voorkomt: smurfing. Vanaf nu moet je €12,75 betalen om XP te krijgen en je rank te showen.

We hadden je er een tijdje geleden al over verteld toen er weer een update volgde: Valve lijkt de problemen met CS:GO te hebben geïdentificeerd en wil de moeilijke situaties aanpakken. De kwesties van boosting, smurfing en schelden zijn dus volledig in het vizier gekomen van de ontwikkelaars. Dat blijkt ook uit de laatste update, die op 3 juni verscheen.

Ter herinnering, in december 2018 werd de FPS Counter-Strike: Global Offensive gratis, de kans voor ontwikkelaars om een nieuwe functie in het spel te implementeren. De “Prime”-status dook toen op. Die gaf elke speler, in ruil voor authenticatie met een telefoonnummer, de mogelijkheid om over extra content te beschikken, maar vooral om de Trust Factor te activeren.

De Trust Factor beoordeelt spelers op basis van hun in-game gedrag en deelt ze op in drie categorieën, van de ideale teamgenoot tot de schreeuwende speler die iedereen wil vermijden. Het initiatief was bedoeld om “toxische” spelers te groeperen om zo de spelervaring te verbeteren van zij die zich onder controle konden houden. Naast de strijd tegen schelden, beperkt deze Trust Factor ook het valsspelen dankzij het telefoonnummer dat nodig is om de factor te activeren. Een VAC BAN op een account gekoppeld aan je telefoon gaf Valve namelijk alle informatie die het nodig had om je terug te vinden als je opnieuw een account wilde aanmaken.

Voordien was deze status voorbehouden aan de spelers die de game hadden gekocht of level 21 waren gepasseerd, maar Valve maakt deze functie nu betalend. Met deze wijziging hopen de ontwikkelaars het aantal smurfaccounts te beperken die door spelers van hoog niveau worden aangemaakt om Silver te slopen. Zonder die status zullen ze geen XP kunnen opdoen en zullen ze hun rank niet kunnen laten zien.

De update van Prime brengt impliciet een andere met zich mee. Vanaf nu is het mogelijk om het matchmaking-systeem te gebruiken in de niet-competitieve modus. Zo kan je oefenen en je beste team bijeenbrengen op Ancient vooraleer de map terugkeert in competitie, zonder een aantal ranks te verliezen.

In theorie is de beslissing van Valve positief. De update zou een muur moeten opwerpen tussen eerlijke spelers en zij die het verdienen om voor eeuwig en altijd van de servers te verdwijnen, wat de geestelijke gezondheid van de meeste spelers ten goede zou komen.

Copyright afbeelding: Counter-Strike