Deze liedjes versterken de plot van 'The Handmaid's Tale'-serie

‘The Handmaid's Tale' is niet alleen uitstekend qua plot en regie, maar de serie heeft ook een soundtrack die eruit springt. De liedjes die de avonturen van June en de andere dienstmaagden verlevendigen, geven de plot een nieuw elan. Luister er eens naar! 

You Don't Own Me - Lesley Gore

De allereerste aflevering van 'The Handmaid's Tale' zet meteen de toon met 'You Don't Own Me' van Lesley Gore (1963). Dit lied, een echte hymne van het feminisme, heeft een natuurlijke plaats in deze dystopische serie die ons meeneemt naar het hart van de religieuze samenleving van Gilead. Het totalitaire regime van christelijke fundamentalisten werd in de Verenigde Staten opgelegd na een religieuze staatsgreep die tot doel had een drastische daling van de vruchtbaarheid tegen te gaan. Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van een dienstmaagd, vruchtbare vrouwen die met geweld aan huishoudens zijn toegewezen om meer kinderen op de wereld te zetten. Ongetwijfeld zouden deze vrouwen ervan dromen om de beroemde tekst "don't tell me what to do, don't tell me what to say", van deze hit te kunnen schreeuwen. 


Heaven Is A Place On Earth - Belinda Carlisle

Als je de serie hebt gezien, heeft dit liedje ongetwijfeld een hele nieuwe betekenis voor je. June zingt het op momenten dat ze zichzelf in waanzin voelt wegzinken. Deze hit uit de jaren 80 klinkt meteen veel dramatischer, ondanks de oorspronkelijk vrolijke en dynamische melodie. Het is in de 9e aflevering van het 3e seizoen dat June zich aan dit lied begint te binden. Het markeert een echt keerpunt in het verzet van June, die zich bewust wordt van de urgentie om de kinderen van Gilead te redden. Opgesloten in het ziekenhuis, komt ze tot het besef dat jonge meisjes onder dwang worden uitgehuwelijkt zodra zij de vruchtbare leeftijd hebben bereikt om de kans op het snel krijgen van kinderen zo groot mogelijk te maken. Het is dankzij deze hit dat ze besluit de ontsnapping van kinderen naar Canada te organiseren. 


Feeling Good - Nina Simone

Zoals je wel gemerkt zult hebben, is het in deze serie niet ongewoon dat vrolijke, dynamische liedjes krachtige, angstige scènes ondersteunen. Dat is het geval met 'Feeling Good', dat weerklinkt in de allerlaatste aflevering van het eerste seizoen. De dienstmaagden, die steevast een rood gewaad dragen, zijn gevraagd zich te onderwerpen aan de collectieve steniging van een van hen, Janine. Ze weigeren allemaal en ze verlaten de plaats, in een rij, op de tonen van dit lied. Ze worden overvallen door een diep gevoel van verzet en rebellie tegen de gevestigde orde, maar ook door een van eenheid en solidariteit iomrillingen van te krijgen. 


Don't You (Forget About Me) - Simple Minds

Het zijn vaak de liedjes die een aflevering afsluiten die je het meest bijblijven. Deze luidt het einde in van de tweede aflevering van de serie. Het illustreert het gevoel van macht en vrijheid dat June voor zichzelf weet te creëren in deze totalitaire samenleving. Ze heeft inderdaad verschillende pijlen op haar boog. Ten eerste blijkt Emily, de dienstmaagd met wie ze samen de boodschappen doet, lid te zijn van het verzet en dat geeft haar steun bij haar eigen opstand. Ten tweede, haar machtige Commander, Fred Waterford, heeft haar uitgenodigd in zijn kantoor om Scrabble te spelen. Een activiteit die onschuldig lijkt, maar die veel betekenis heeft in een maatschappij waar het vrouwen verboden is om te lezen op straffe van het afsnijden van hun vinger. Tenslotte voelt ze zich aangetrokken tot de chauffeur van de familie, Nick, die haar eraan herinnert dat ze eerst en vooral een vrouw is. De muziek draagt dus een gevoel van kracht en rebellie in zich, een gevoel dat de dienstmeisjes zo sterk proberen te voelen, maar ook te bedwingen. 

De soundtrack van Adam Taylor

Het beklijvende niveau van de serie wordt ook versterkt door de muzikale effecten. Deze melodieën ondersteunen subtiel zowel de scènes van spanning als vrijheid. Ze zijn het werk van Adam Taylor, een Amerikaanse componist die ook de soundtrack componeerde voor de film 'Into the Night Fog' en de Netflix-serie 'The New Adventures of Sabrina'. Tussen de nostalgie van de viool en de ernst van een fagot versterkt de componist met brio de angstige sfeer van "The Handmaid's Tale". 
 
Ontdek het vierde seizoen nu in de 'Movies & Series catalogus'! Nood aan wat opfrissing? Dan kan je er ook de eerste drie seizoenen terugvinden. De eerste aflevering van S4 kan je ook bekijken op 8 juni om 22u op Pickx+ (zender 13)! Ontdek het volledig aanbod van Movies & Series via de tv-optie ‘All Stars’ van Proximus Pickx!

Lees hier alles over 'The Handmaid's Tale':

Een terugblik op de voorbije drie seizoenen van The Handmaid’s Tale! 
Een terugblik op de vier meest inspirerende vrouwen in ‘The Handmaid’s Tale’
Praise be: The Handmaid’s Tale in de Movies & Series Pass van Proximus TV!
Deze filmanekdotes zullen je kijk op 'The Handmaid's Tale' veranderen
Waarom 'The Handmaid's Tale' zo angstaanjagend is
De geheimen achter de plot van 'The Handmaid's Tale'
The Handmaid’s Tale, seizoen 3: blessed be the fight!

 

Series

Bekijk alles
Top