Filmlocaties om te bezoeken tijdens je staycation

Reizen naar het buitenland wordt weer stilaan mogelijk, maar afhankelijk van het land waar je heen wil, gelden er verschillende regels rond testen, quarantaines, avondklokken, mondmaskers en samenscholingen. Als je al dat gedoe wil vermijden en liever nog eens in eigen land een vakantie doorbrengt, geven wij je als tip een aantal locaties uit films en series mee.

Beau Séjour

Het hotel Beau Séjour en de prachtige omgeving in Dilsen-Stokkem was de set voor het eerste seizoen van de serie ‘Beau Séjour’ in 2017, maar iedereen die een beetje filmlocatieliefhebber is, heeft die streek uiteraard al bezocht. Voor de sets van het tweede seizoen met Gene Bervoets, kan je een dagje kust plannen.
 
Zeebrugge is het decor van het tweede seizoen. Langs de dijk kom je uiteraard het strand tegen waar Maurice wakker wordt en ontdekt dat niemand hem nog kan horen of zien. Het mooie appartement van Yasmine vind je ook langs de dijk, tussen de Londenstraat, surfclub Icarus en het kunstwerk ‘De man die de boot zag, in de lucht’. Op de hoek van de dijk staat dan weer het stijlvolle Palace Hotel. Daarnaast zijn er de Westerdam, de Visveiling, het droogdok, het Koning Boudewijnkanaal en de centrale begraafplaats. Ook in de marinebasis op de Graaf Jansdijk werd er gefilmd, maar daar kom je als toerist jammer genoeg (of misschien gelukkig maar) niet zomaar binnen. Op het panoramaplatform aan het Visserskruis krijg je wel een mooi overzicht.

Undercover

Vakantiepark Blauwe Meer is al sinds de release van het eerste seizoen van ‘Undercover’ een populaire stek voor filmsettoeristen uit Vlaanderen en Nederland, maar op de plaats van de ‘villa’ van Ferry Bouwman vinden ze daar tegenwoordig alleen nog een stukje gras. Het tweede seizoen werd opgenomen in en rond paardenranch Gipsy Horses Ranch in Westerlo.
 
In een bosrijke locatie is de authentieke westernranch, inclusief saloon en cowboyhoeden, de place to be voor paardrijkampen, lasso-initiaties en andere activiteiten die best gepaard gaan met een soundtrack van Ennio Morricone. Wie liever het spektakel gadeslaat, kan er een rodeoshow meepikken, compleet met stierenrijden, stuntdemonstraties en barrel races. Wie ouder is dan 12 mag onder de huidige coronamaatregelen wel geen lessen volgen op de binnenpiste.
 
Het derde seizoen van ‘Undercover’ zou zich mogelijk in de buurt van Brussel afspelen, maar de exacte locatie is een goed bewaard geheim. En wie het decor van de spin-off ‘Ferry’ wil bezoeken, zal toch over de grens moeten, naar het Nederlandse Oirschot. Een kleiner deel van de film is in ons land opgenomen, in een villa in De Lint, Oud-Turnhout en in camping Tulderheyde in Poppel.

Ontdek ‘Undercover’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug. 

De Premier

De premier van België wordt wakker op een vreemde plaats. Hij is vastgebonden op een stoel en schreeuwt om hulp. Daar krijgt hij te horen dat hij een aanslag moet plegen, of anders gaat zijn gezin eraan. Dat is zowat de opzet van ‘De Premier’ van Erik Van Looy. En die vreemde, industriële locatie, die kan je gewoon bezoeken! “De film is gesitueerd in Brussel, maar er is redelijk veel in Charleroi opgenomen”, vertelde Van Looy. De regisseur volgde een gegidste ‘urban safari tour’ “langs de lelijkste plekken van Charleroi”, en daar kwam hij enkele fantastische locaties tegen die hem inspireerden.
 
De vreemde plek waar de premier (Koen De Bouw) wakker werd, is eigenlijk een koeltoren. De toren, die deel uitmaakt van de Centrale Monceau, is sinds 2007 niet meer in gebruik en de indrukwekkende locatie kan nu bezocht worden, zowel voor een snuifje industrieel verleden als voor het filmverleden. Een wandeling vanuit Marchienne-au-Pont brengt je langs het bos van Hameau en naar de imposante filmset, die erg populair is bij urban explorers.
 
‘De Premier’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Series

Bekijk alles
Top