'The Handmaid's Tale': de geheimen achter de plot van de serie

‘The Handmaid's Tale' komt binnenkort terug voor een vierde seizoen, dat je kan bekijken dankzij de Movies & Series catalogus van Proximus Pickx. Dit is de perfecte gelegenheid om enkele kleine geheimen en anekdotes te onthullen over de plot en de invloed ervan op de samenleving.

Meerdere adaptaties

De roman ‘The Handmaid’s Tale’, waarop de gelijknamige serie is gebaseerd, werd in 1985 gepubliceerd. Het werd onmiddellijk onderdeel van het dystopische genre en werd zelfs vergeleken met George Orwells '1984'. Dit verhaal neemt je mee naar het hart van het religieuze genootschap Gilead, dat in de Verenigde Staten is opgelegd om een drastische daling van de vruchtbaarheid tegen te gaan. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van een dienstmaagd, de categorie vrouwen die nog in staat zijn zich voort te planten en dus aan huishoudens worden toegewezen om daar een kind te baren en zo de aarde opnieuw te bevolken. Het succes van de roman heeft verscheidene prijzen opgeleverd, maar ook en vooral talrijke bewerkingen. Niet alleen films, maar ook een ballet en een opera zijn gemaakt op basis van Atwoods schrijnende plot. Pas met de Amerikaanse televisieserie kende ‘The Handmaid’s Tale’ een heropleving in populariteit.

Veel onderzoekswerk

Margaret Atwood deed er een jaar over om de plot van 'The Handmaid's Tale' in 1984 te schrijven. Ze woonde in West-Berlijn en was duidelijk geïnspireerd door die zware periode. Naast de context van de Koude Oorlog, kostte het ook veel onderzoek om tot haar huiveringwekkende verhaal te komen. "Ik had een regel: ik zou niets opnemen dat de mensheid niet al elders of op een ander moment had gedaan", zei ze. Dus moest ze bijna 4000 jaar vrouwengeschiedenis bestuderen om dit wrede plot te schrijven. Het is dan ook gemakkelijk te begrijpen waarom ‘The Handmaid’s Tale’, zowel het boek als de serie, zo beangstigend is: het ontleent zijn intriges aan de geschiedenis en is daarom uiterst realistisch.

Waargebeurde verhalen

Margaret Atwood deelde enkele waargebeurde verhalen die haar bijzonder inspireerden. Ten eerste, er was een religieuze sekte in New Jersey genaamd ‘Mensen van Hoop’. Net als in de show was deze groep van plan vrouwen ondergeschikt te maken, hen te isoleren, en gebruik te maken van gearrangeerde huwelijken. Hun vrouwen werden ook dienstmaagden genoemd. Zij onderwierpen zich echter niet aan de seksuele slavernij die de auteur van ‘The Handmaid’s Tale’ weergeeft. De bijnaam illustreerde alleen hun gehoorzaamheid en onderdanigheid. Het idee van vruchtbaarheid als een nationaal goed kwam van een campagne in Canada. Omdat de vruchtbaarheid in het land daalde, stelden politici voor gezinnen aan te moedigen kinderen te krijgen voor de feestdagen. Tenslotte is het duidelijk dat de Sovjet-Unie een rol heeft gespeeld in Margaret Atwoods inspiraties. De kolonies, radioactieve gebieden waar vrouwen heen worden gestuurd om te werken en te sterven, zijn bijvoorbeeld geïnspireerd op de uraniummijnen waar gevangenen naartoe werden gestuurd om de materialen te verzamelen die nodig waren om een atoombom te bouwen.

Een tweede boek

Bijna 35 jaar na het verschijnen van haar eerste succesvolle roman, publiceerde Margaret Atwood een vervolg op de avonturen van Offred. Het is getiteld 'The Testaments' en speelt zich 15 jaar na de gebeurtenissen van deel 1 af. Het wordt verteld vanuit het gezichtspunt van 3 personages: Tante Lydia, die al in het oorspronkelijke verhaal voorkomt, Agnes, een vrome jonge vrouw die in Gilead woont, en Daisy, een tiener die in Canada woont. Deze hoofdpersonen hebben een speciale band die zich doorheen de roman ontrafelt. Dit tweede boek zal bijzonder interessant zijn voor de fans van de serie, omdat het rekening houdt met de gebeurtenissen die op het kleine scherm plaatsvonden. De sprong in de tijd zal je een glimp geven van wat er in Gilead gebeurt.

Ontdek het vierde seizoen nu in de 'Movies & Series catalogus'! Nood aan wat opfrissing? Dan kan je er ook de eerste drie seizoenen terugvinden. De eerste aflevering van S4 kan je ook bekijken op 8 juni om 22u op Pickx+ (zender 13)! Ontdek het volledig aanbod van Movies & Series via de tv-optie ‘All Stars’ van Proximus Pickx!

Lees hier alles over 'The Handmaid's Tale'!
 
Een terugblik op de voorbije drie seizoenen van The Handmaid’s Tale!
Wat heeft seizoen 4 van 'The Handmaid's Tale' volgens de trailer voor ons in petto?
Hoe Elisabeth Moss een begrip werd door 'The Handmaid's Tale'
Hoe de serie 'The Handmaid's Tale' een feministisch symbool werd
Deze beroemdheden zijn dol op ‘The Handmaid’s Tale’
Vijf verschillen tussen de serie en het boek van ‘The Handmaid’s Tale’
Van ‘Gilmore Girls’ tot ‘The Handmaid’s Tale’: de opkomst van Alexis Bledel
Deze filmanekdotes zullen je kijk op 'The Handmaid's Tale' veranderen
Een terugblik op de vier meest inspirerende vrouwen in ‘The Handmaid’s Tale’
Waarom 'The Handmaid's Tale' zo angstaanjagend is

Films

Bekijk alles
Top