De Belgische hockeymannen (FIH 1) zijn zaterdag met een 4-2 zege tegen Spanje (FIH 9) begonnen aan het EK in het Nederlandse Amstelveen.
De Red Lions, de regerende Europese en wereldkampioen, aasden op een goede prestatie nadat ze zondag een 0-4 pandoering van Nederland kregen in de Hockey Pro League. Toch konden ze niet meteen overtuigen. Basterra bracht de Spanjaarden in de zevende minuut op voorsprong. Alexander Hendrickx knalde twee minuten later op strafcorner de gelijkmaker tegen de netten. Bij de rust gaf het scorebord 1-1 aan.

In het derde quarter mocht Hendrickx opnieuw aanleggen na een strafcorner. De Spaanse doelman bracht redding, in de herneming trof Tom Boon (33.) raak. Na een mooie dribbel zette Cédric Charlier (45.) de 3-1 op het bord. Op strafcorner luisterde Boon zijn 300e cap op met een tweede goal (50.). Lleonart (53.) maakte nog een tweede Spaanse treffer na een strafcorner.

De Belgen beschouwen het EK vooral als een opstapje richting de komende Olympische Spelen in Tokio. Daar gaat het team van Shane McLeod voluit voor de gouden medaille.

In groep A, de poule van de Red Lions, won Engeland (FIH 6) eerder op de dag met 5-0 van Rusland (FIH 22). De eerste twee plaatsen zich voor de halve finales. Zondagavond (19u45) nemen de Red Lions het op tegen de Engelsen, dinsdag (12u30) volgt het duel met Rusland.