Sinds 2014 gaat doelman Simon Mignolet met de Rode Duivels mee naar grote internationale toernooien, maar altijd in de schaduw van Thibaut Courtois. Gevolg: de Truienaar heeft nog geen enkele keer onder de lat gestaan tijdens een groot toernooi. Gelukkig is Big Si een professional, klaagt hij niet en maakt hij steeds de juiste keuzes in zijn carrière.

Het zal je wellicht verbazen maar ook in 2018 speelde doelman Simon Mignolet slechts twee keer voor de Rode Duivels en in 2019 slechts één keer. Het gebrek aan speelminuten bij de nationale ploeg had ook toen zijn redenen: Mignolet was in 2018 op een zijspoor beland bij Liverpool FC nadat de Engelse club doelman Alisson Becker had aangetrokken en Big Si moest vervolgens de bank warm houden op Anfield Road.

Belangrijk op het terrein

Tijdens zijn periode klaagde Mignolet nooit over het gebrek aan speelminuten, hij had immers een plan. Om zijn carrière nieuw leven in te blazen besloot de doelman in 2019 naar Club Brugge te verkassen. In het Jan Breydelstadion kreeg hij immers de garantie op speelminuten, deed hij elk seizoen mee voor de prijzen en kon hij zich op het Europese strijdtoneel tonen. Het matchritme deed Mignolet ook goed. “Ik moest weer belangrijk zijn op het terrein en dat is gelukt,” vertelde Big Si aan Het Nieuwsblad.

En belangrijk werd hij: Simon Mignolet won met Club Brugge in 2020 en 2021 twee Belgische landstitels op rij. Als kers op de taart mocht de Truienaar meer onder de lat staan bij de Rode Duivels, vorig jaar zes keer en dit jaar al twee keer. Dat is belangrijk volgens de doelman. Daags voor de wedstrijd tegen Griekenland (1-1) liet hij optekenen in het Nieuwsblad dat speelminuten voor hem als tweede doelman van cruciaal belang zijn om een goede band te krijgen met de defensie. Bovendien moest er volgens hem nog het een en ander bijgeschaafd worden bij de Rode Duivels… en dat was een opmerking die (doel)hout sneed.

"Trots"

De vraag die elk groot toernooi terugkeert luidt echter als volgt: staat Big Si na zijn tweede kampioenenjaar bij Club Brugge te springen om tweede viool te spelen bij de nationale ploeg? Blijkbaar wel, uit datzelfde interview met Het Nieuwsblad blijkt dat hij geen problemen heeft om in de schaduw te staan van Thibaut Courtois: “Iedereen weet hoe belangrijk Courtois al is geweest op de voorbije toernooien”, getuigde hij. “Ik ben gewoon trots dat ik bij de Rode Duivels hoor. Derde doelman Matz Sels en ik moeten ervoor zorgen dat er een goede doelman tussen de palen komt de staan”, besloot de doelman. Professioneel is hij zeker en vast, laten we ook hopen dat bondscoach Roberto Martinez Big Si voor het eerst speelminuten gunt op een groot toernooi.

Volg alle wedstrijden van de Rode Duivels op Euro 2020 op Eén of op Canvas via Sporza!