Dennis Praet: een godsgeschenk voor Martinez, maar nergens eerste keuze

Rode Duivels | Dennis Praet kon zich bij de Rode Duivels nog niet helemaal doorzetten. De middenvelder van Leicester City is een beetje een speler die overal op het middenveld kan spelen, maar nergens echt uitblinkt. Wat kan Praet de Belgen bijbrengen op het EK?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Praet kende een moeilijk seizoen bij Leicester City. Hij begon er zeer goed aan het seizoen, maar hij kende de nodige pech met blessureleed. Daardoor was hij een tijdje buiten strijd en Praet kwam de laatste maanden nog weinig aan spelen toe in de Premier League. Dat was eraan te zien tegen Griekenland. Hij zakte na de rust weg en Praet gaf aan dat hij het fysiek moeilijk begon te krijgen.

Vervanger van Witsel?

Daardoor lijken zijn kansen op een basisplaats bijzonder klein te zijn, ook al zijn Kevin De Bruyne en Axel Witsel wellicht niet van de partij in de openingsmatch tegen Rusland. Praet zou nochtans een kandidaat kunnen zijn om de twee op te volgen. Na deze twee is Praet positioneel wellicht de beste centrale middenvelder in de kern. De ex-speler van Anderlecht kan op de ‘8’ goed uit de voeten wegens zijn goede infiltraties en hij speelt bijzonder goed tussen de linies. Dat liet hij in de eerste helft al zien tegen Griekenland.

Hij zou echter ook als defensieve middenvelder kunnen spelen. Praet is technisch onderlegd en zou inzake voetballend vermogen de rol van Witsel kunnen overnemen. Roberto Martinez gaf al aan dat Praet een optie is als verdedigende middenvelder, al speelde hij daar te weinig om meteen die rol in topmatchen over te nemen. Toch kan het een interessante piste zijn tegen 'kleinere landen', waar België niet al te vaak moet verdedigen. Tegen Wit-Rusland kreeg Praet daar enkele maanden geleden de kans toe en toen toonde hij zich. Mag hij dat op het EK weer doen?

Polyvalentie is een nadeel

Zijn polyvalentie is echter ook een nadeel. De voormalige speler van RSC Anderlecht en Sampdoria is een zeer dankbare speler voor een coach, maar hij is nergens eerste keuze. Praet kan als verdedigende, controlerende én aanvallende middenvelder uit de voeten. Bij Anderlecht bewees hij jarenlang dat zelfs een rol op de flank geen probleem is voor hem.

Voor Martinez is zijn aanwezigheid in de selectie een enorme troef, maar de ex-winnaar van de Gouden Schoen dreigt overal een beetje de noodoplossing te worden. De ondertussen 27-jarige Praet tikt daardoor nog altijd maar af op elf optredens bij de Rode Duivels, wat voor een speler met zijn talent toch aan de magere kant is. Kan hij op het EK een referentiematch spelen en Martinez echt overtuigen van zijn meerwaarde?

Bekijk de vriendschappelijke wedstrijd tussen België en Kroatië op zondag 6 juni vanaf 20u25 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top