België speelt gelijk tegen Griekenland: trio toont zich aan Martinez

Sport | De Rode Duivels hebben tegen Griekenland officieel het startschot gegeven ter voorbereiding op EURO 2020. De troepen van bondscoach Roberto Martinez, die voor een experimenteel elftal koos, speelden een matige wedstrijd. In een leeg Koning Boudewijnstadion werd het 1-1, al waren er toch enkele lichtpunten te zien.

Martinez startte met een 'B-elftal'. Jongens als Simon Mignolet, Dedryck Boyata, Dennis Praet en Jérémy Doku kregen een kans in de basis. Martinez had eerder al aangegeven dat Thibaut Courtois, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Eden Hazard niet zouden spelen. Kevin De Bruyne (nog niet bij de selectie en wellicht out voor de openingsmatch tegen Rusland) en Axel Witsel waren uiteraard ook niet van de partij.

Doku flitst

Yannick Carrasco kreeg de rol van Eden Hazard toegedicht en hij zal een belangrijke rol krijgen tegen Rusland, aangezien De Bruyne én mogelijk Hazard dan niet starten. De speler van Atlético Madrid zette de Belgen na 20 minuten na een goede loopactie en dito assist op weg naar de 1-0, Thorgan Hazard werkte knap af. Carrasco was aanwezig in de eerste helft en kan wel eens zeer belangrijk gaan worden voor de Belgen. Ook Hazard toonde zich, net als Doku. De jonge flankaanvaller van Rennes was bij momenten een gesel voor zijn tegenstander. Hij kan op het EK mogelijk brokken maken als invaller. Martinez heeft met hem een stevig wapen achter de hand. "Er gebeurt altijd iets wanneer hij de bal heeft", loofde Jan Mulder Doku bij VTM.

Op het middenveld speelde Praet, die tijdens de drankpauzes twee keer werd bijgestuurd door Martinez, een vrij onzichtbare wedstrijd. Zijn eerste helft was degelijk met enkele goede infiltraties, na de rust zakte hij fysiek weg. Boyata had amper werk tegen de zwakke Griekse aanval, maar deed wat hij moest doen. Al liet hij samen met Denayer af een toe een steekje vallen, vooral inzake positiespel. Mignolet stond pal en iedereen kent zijn kwaliteitein. ‘Big Si’ is een topper als tweede doelman.

Weer geen clean sheet

Martinez bracht in de tweede helft Michy Batshuayi en Dries Mertens voor Romelu Lukaku en Jérémy Doku. In een zwakke tweede helft kopte Papadopoulos na een vrije trap de bal tegen de paal en de goed gevolgde Tzavellas trapte de rebound tegen de touwen: 1-1. Nacer Chadli en Leandro Trossard mochten het laatste kwart van de partij nog volmaken, maar er werd niet meer gescoord. Ook de laat ingevallen Youri Tielemans kon daar niets meer aan veranderen. Het slotakkoord was voor Matz Sels, die nog mocht debuteren.

Martinez kan na deze oefenpot best tevreden zijn over zijn linkerflank met Hazard en Carrasco, en ook Doku toonde zich. Toch is er ook nog het nodige werk. Inzake defensief evenwicht, de Grieken kregen toch vier goede kansen, blijven de Belgen toch wat zoeken door de afwezigheid van Axel Witsel. Leander Dendoncker kan nog steeds niet helemaal overtuigen en achteraan lijken Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen vanwege hun ervaring en leepheid onmisbaar te zijn. De Belgen wisten in de afgelopen veertien wedstrijden amper drie keer de nul te houden. Dat moet beter op het EK.

Bekijk de vriendschappelijke wedstrijd tussen België en Kroatië op zondag 6 juni vanaf 20u25 op VTM.