Ontdek het ongelooflijke verhaal van de man die ‘Shrek’ inspireerde

Wist je dat achter de groene oger van DreamWorks Studios eigenlijk een echte man schuilgaat? Zijn naam is Maurice Tillet en hij was een beroemde worstelaar met een lichaam dat wel erg doet denken aan dat van Shrek. Proximus Pickx vertelt je zijn verhaal.

De Fransman Maurice Tillet was een bekende worstelster aan het begin van de 20ste eeuw. Zoals veel van zijn sportieve collega's, was het zijn lichaamsbouw die indruk maakte. Het lichaam van de worstelaars moet inderdaad imposant genoeg zijn om elke tegenstander aan te kunnen. Als je naar Tillet kijkt, herken je meteen het lijf van de oger Shrek, die even groot en breed is. In zijn sport was het dus een voordeel, maar eigenlijk was het lichaam van de man het gevolg een ziekte.
 
Hij had acromegalie, een aandoening die lichamelijke misvormingen veroorzaakt, waaronder abnormale vergroting van de voeten, de handen en het gezicht. Een botverdikking heeft dus zijn hele leven veranderd. In het begin zorgde het ervoor dat al zijn dromen in het water vielen. Maurice wilde namelijk advocaat, dichter of acteur worden, maar kon niet ontkennen dat dat moeilijk zou worden aangezien mensen hem constant bespotten met zijn gestalte. Dus besloot hij om voor vijf jaar tot de Franse marine toe te treden als ingenieur.
 
Postume inspiratie
 
Het was zijn bijzondere uiterlijk dat hem ertoe bracht professioneel worstelaar te worden. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten, waar hij de perfecte activiteit voor zijn lichaamsbouw vond. Als worstelaar had hij meteen succes en hij kreeg zelfs de bijnaam ‘The Ring Ogre’. Maurice won het AWA Wereldkampioenschap zwaargewicht tussen 1940 en 1942. Hij overleed enkele jaren later, in 1950, aan de gevolgen van zijn ziekte.
 
Voor zijn dood stemde hij ermee in om begrafenismaskers te laten maken, die nu nog steeds worden bewaard in musea in de Verenigde Staten. Die maskers, en de weinige foto's van Maurice, illustreren heel goed zijn gelijkenis met Shrek, de beroemde oger. Het gerucht van een verband tussen de twee personages dateert van 2007 en is wijdverspreid. De DreamWorks studio heeft het verhaal echter nooit officieel bevestigd. Maar oordeel vooral zelf!

Ontdek alle 'Shrek'-films nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Top