24 landen zullen vanaf 11 juni strijden om de Europese voetbaltitel. Met nog maar een paar dagen te gaan voordat het toernooi begint, is het tijd om de verschillende groepen en de sterkte van de elftallen eens te bekijken. Vandaag nemen we een kijkje in Groep E.
Niet alle groepen zijn evenwichtig samengesteld. In Groep E lijkt Spanje de topfavoriet te zijn. De reputatie van de Iberische natie als drievoudig winnaar van het EK en de FIFA Wereldbeker 2010 is de belangrijkste reden voor deze status. Maar in werkelijkheid is La Roja misschien niet zo indrukwekkend.
 
Het team van Luis Enrique is een jeugdig elftal, met veel spelers die geen ervaring hebben met internationale toernooien. Desondanks is het nog steeds een kwalitatief sterk team met spelers die grotendeels afkomstig zijn uit La Liga, een competitie die nog steeds tot de beste van Europa behoort.
 
Lewandowski's laatste kans om te schitteren?
 
Behalve de Spanjaarden bestaat Groep E ook nog uit ZwedenSlowakije en vooral Polen, met een zekere Robert Lewandowski. De aanvaller van Bayern München heeft een uitzonderlijk seizoen achter de rug, met 41 doelpunten in de Bundesliga. Met zijn 32 jaar, zal 'Lewan' een van de sterren van het toernooi zijn. Bovendien zou dit wel eens zijn laatste kans kunnen zijn om te schitteren op een EK, want op het volgende EK-toernooi zal hij er 35 zijn.
 
Zweden van zijn kant zal het zonder hun iconische spits Zlatan Ibrahimovic moeten doen. De reus van AC Milan maakte zijn rentree in de nationale ploeg, maar raakte kort daarna geblesseerd. Slowakije heeft Marek Hamsik teruggeroepen en hoopt dat de voormalige Napoli-ster zijn land net als in 2016 door de groepsfase kan helpen. In ieder geval zal de strijd voor de volgende ronde in deze groep zeer open zijn.
 
Tussen Sevilla en Rusland
 
Wat de locaties voor Groep E betreft, zullen de wedstrijden enerzijds in Sevilla en anderzijds in Sint-Petersburg worden gespeeld. Spanje zal de kans krijgen zijn drie groepswedstrijden thuis te spelen, in La Cartuja, het derde stadion van de stad Sevilla.
 
Zweden heeft het minste geluk, aangezien zij tussen Ierland (waar hun basiskamp is) en Rusland/Spanje zullen moeten reizen, terwijl Slowakije zijn basiskamp in Sint-Petersburg heeft en Polen op de route ligt tussen de Russische stad en Sevilla.
 
Het wedstrijdschema van Groep E:
 
Maandag 14 juni
  • Polen-Slowakije 18u00
  • Spanje-Zweden 21u00 
 Vrijdag 18 juni
  • Zweden-Slowakije 15u00
 Zaterdag 19 juni
  • Spanje - Polen 21u00
 Woensdag 23 juni
  • Polen - Zweden 18u00 
  • Spanje - Slowakije 18u00
 Volg alle wedstrijden van Euro 2020 op Sporza
 
Vind hier de voorstelling van groep D.