Vier World Oceans Day met deze kijktips

Wist je dat tweederde van onze planeet bestaat uit zeeën en oceanen? Al 3,8 miljard jaar lang zorgen die ervoor dat wij op aarde kunnen leven. Maar vandaag worden ze bedreigd door vervuiling, opwarming van de aarde, overproductie... Daarom hebben de Verenigde Naties 8 juni uitgeroepen tot ‘World Oceans Day’. Met deze programma’s kan je meer te weten komen over de oceanen en ze vieren.

Seaspiracy

Deze nieuwe Netflixdocumentaire legt de gevolgen van de industriële visserij bloot. De schokkende beelden, vastgelegd door de Britse filmmaker Ali Tabrizi, werden afgelopen maart vrijgegeven. De documentaire is al een van de meest bekeken programma's op het streamingplatform geworden. Het waarschuwt voor de verwoestende gevolgen van de overbevissing en toont aan dat een vermindering van de visconsumptie op wereldschaal nu van essentieel belang is.
 
Ontdek ‘Seaspiracy’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

My Octopus Teacher

'My Octopus Teacher' volgt Craig, een Zuid-Afrikaanse filmmaker die op zoek is naar iets zinvols in zijn leven. Na jaren van hard labeur besluit hij te stoppen met zijn intensieve leven. Hij trekt naar de kelpbossen voor de kust van Zuid-Afrika en ontmoet er een octopus, met wie hij langzamerhand bevriend raakt. Een unieke band tussen mens en dier. Mede door de prachtige beelden is 'My Octopus Teacher' uniek omdat het de mens in het hart van het wilde leven plaatst en niet langer in een eenvoudige waarnemerspositie, zoals wel vaker het geval is bij dergelijke documentaires.
 
Ontdek ‘My octopus teacher’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Chasing coral

De koraalriffen zijn in gevaar. De opwarming van de aarde en de toenemende verzuring van het zeewater zorgen ervoor dat ze langzaam maar zeker verdwijnen. In 'Chasing Coral' beschrijven duikers, wetenschappers en fotografen de wonderlijke maar bedreigde wereld van de riffen. Een bijzonder opvallende documentaire, aangezien hij werd uitgebracht kort na het besluit van Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Orlowski, regisseur, wilde in zijn documentaire een eerbetoon brengen aan het koraal.
 
Ontdek ‘Chasing coral’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Blue planet I en II

‘The Blue Planet’ en ‘Blue Planet II’ zijn documentaireseries die zich volledig toespitsen op het leven onder water. De eerste 8 afleveringen kwamen twintig jaar geleden uit en werden toen omschreven als "de allereerste uitgebreide serie over de natuurlijke geschiedenis van de oceanen van de wereld". Het duurde bijna vijf jaar om de serie te maken, waarbij bijna 200 opnamelocaties betrokken waren. Het feit dat het grootste deel van het oceaanmilieu een mysterie blijft, stelde het productieteam voor vele uitdagingen. De crew had wel het geluk om enkele gedragingen van dieren voor het eerst met eigen ogen te zien en observeerde ook dieren die compleet nieuw waren voor de wetenschap. ‘Blue Planet II’ zag het levenslicht in 2017 en neemt je mee op 125 expedities door 39 landen.

Life of Pi

Natuurlijk hoeven het niet allemaal documentaires te zijn. Zo komt deze film dus in de lijst terecht. Santosh en Gita Patel baten een dierentuin uit in India, maar besluiten die te verkopen om met hun zonen naar Canada te trekken. Het noodlot slaat echter toe, want het vrachtschip waarmee ze de oversteek aan het maken waren, zinkt. Alleen Pi, de tienerzoon van de Patels, en een angstaanjagende Bengaalse tijger overleven het tragisch ongeluk. Te midden van de oceaan bevinden jongen en dier zich op een reddingsboot, waarop ze maanden zullen moeten zien te overleven.

En bij Proximus?

Proximus Pickx draagt ook bij tot het behoud van de oceanen door actief te strijden tegen de opwarming van de aarde. Diverse groene initiatieven zijn erop gericht onze CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken, met name door gebruikers, werknemers en leveranciers aan te moedigen dat voorbeeld te volgen. Onze ambitie? Na sinds 2016 koolstofneutraliteit te hebben bereikt, tegen 2030 een echt circulair bedrijf te worden. Een engagement dat ook binnen onze gelederen voelbaar is, want Guillaume Boutin nam op LinkedIn al deel aan de #CleanRiverChallenge. Die bestaat eruit dat je tijdens je wandeling tien minuten de tijd neemt om afval te verzamelen.  
 
Wil je meer weten welke initiatieven Proximus neemt op het vlak van duurzaamheid? Neem hier kijkje.

Films

Bekijk alles
Top