Zeventig organisatoren krijgen financiële steun van de Vlaamse overheid om deze zomer een coronaveilig festival of evenement te organiseren. Via Toerisme Vlaanderen trekt de regering daar 10 miljoen euro voor uit, zo maakte minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) bekend.
Met het project 'Flanders is a festival' wil de overheid organisatoren financieel ondersteunen om hun festival op een vernieuwende manier én coronaveilig te laten plaatsvinden. 111 organisatoren dienden na de projectoproep een aanvraag in.

"Zowel de kwantiteit als kwaliteit van de ingezonden dossiers toont aan dat Vlaanderen tot de wereldtop behoort als het op het organiseren van festivals aankomt", zegt minister Demir. "De sector bewijst koploper te zijn op vlak van innovatie en weet zichzelf opnieuw uit te vinden om zo ook in tijden van pandemie een uitlaatklep te bieden aan de bevolking."

Met 500.000 euro is Pukkelpop de grootste begunstigde. Maar er wordt ook geld uitgetrokken voor Theater aan Zee, de Rock Werchter Zomerbar, Boomtown Festival, Rock Ternat, de Antwerp Pride 2021 en tientallen andere, kleinschaliger evenementen.

"Festivals zitten in het DNA van de Vlaming. Niet alleen grote maar ook heel veel kleine festivals uit alle uithoeken van Vlaanderen dienden een dossier in, gaande van muziekfestivals tot theaterspektakels, stoeten en kunstervaringen. Voor zowel een publiek met 'knaldrang' als de geroutineerde cultuurliefhebbers zal het scala aan festivals heel wat te bieden hebben tijdens de zomer van 2021", zegt minister Demir.

Ze wijst erop dat de toekenning van het uitgetrokken bedrag ook goed nieuws is voor de mensen die achter de schermen aan de festivals meewerken. "Dankzij dit extra budget zullen de organisatoren opnieuw beroep kunnen doen op de vele freelancers en toeleveranciers die actief zijn in de evenementensector. Heel wat van die ongeveer 80.000 professionals moesten noodgedwongen het voorbije jaar hun toevlucht zoeken in andere sectoren maar staan nu opnieuw te popelen om terug podiums te bouwen, artiesten te begeleiden of pintjes te tappen."