Leander Dendoncker, het Zwitserse zakmes van Roberto Martínez

Rode Duivels | Dendoncker mag dan geen certitude zijn in het basiselftal van de Rode Duivels, met zijn polyvalentie is hij van goudwaarde voor bondscoach Roberto Martínez. Zowel op het middenveld als centraal in de defensie voelt de West-Vlaming zich op zijn gemak.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hij mag dan wel voornamelijk geselecteerd zijn als middenvelder, de kans is niet onbestaande dat Leander Dendoncker (26) uiteindelijk enkel als verdediger zal gespeeld hebben op het komende EK. Niet dat het een verschil zal maken in zijn attitude of inzet, Dendoncker kwijt zich altijd gedisciplineerd van zijn taak. Zijn polyvalentie is een enorme troef voor de ploeg, zeker op momenten zoals deze, waarbij verschillende spelers kampen met hun fitheid.

Dendoncker heeft bij de Rode Duivels al op beide posities gespeeld: door Marc Wilmots werd hij in 2015 zelfs eerst als verdediger uitgeprobeerd, waarna hij geleidelijk aan naar het middenveld opschoof. Met onder andere zijn enorme loopvermogen liggen daar uiteindelijk nog steeds zijn grootste kwaliteiten.

Vervanger van Witsel of De Bruyne?

Bij die middenstrook staan er voor de Belgische ploeg de meeste vraagtekens in aanloop naar het EK. Nochtans is het doorgaans ons strafste compartiment, maar met kleppers als Axel Witsel en Kevin De Bruyne die sukkelen met blessures ontbreken er mogelijk twee sleutelpionnen.

En zo komt het duo Tielemans -  Dendoncker vol in de picture te staan. Wellicht vanavond al in de oefenpot tegen Griekenland, of in de latere oefenwedstrijd tegen Kroatië. Niet dat het nieuw is voor de twee voormalige Anderlechtspelers, ook in de kwalificatiefase vormden ze tegen Wales en Tsjechië samen de as van het middenveld.

Of toch naar de defensie?

In die optiek liggen er voor de man uit Passendale op het EK de meeste speelkansen op zijn geliefkoosde positie, daar waar hij het voorbije seizoen ook het vaakst mocht opdraven voor zijn club, Wolverhampton (27 wedstrijden als middenvelder). Al werd zijn polyvalentie ook op clubniveau gewaardeerd in die periode. Van begin februari tot begin maart depanneerde hij er zes wedstrijden als verdediger.

Ongetwijfeld redeneerde onze bondscoach Martínez op eenzelfde manier. Voor de verdediging riep hij slechts vijf spelers op voor drie posities, veel wisselmogelijkheden zijn dat niet. In het geval daar nog iemand wegvalt voor aanvang van het EK, wordt zeer waarschijnlijk Zinho Vanheusden opgevist uit de reservelijst, maar als een van die vijf verdedigers tijdens het toernooi uitvalt mag er niemand meer bijkomen van de reservelijst en weet Dendoncker wat hem te doen staat…

Volg alle wedstrijden van het EK 2020, en zeker die van de Rode Duivels, op Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top