Vier data-experten van het Leuvens bedrijf Dataroots nemen dit jaar deel aan het Songfestival voor artificiële intelligentie (AI) met het nummer 'Robotic Love'. Het nummer is, zoals alle inzendingen, door artificiële intelligentie gegenereerd, er is zo goed als geen enkele menselijke invloed aan te pas gekomen. De liedjeswedstrijd wordt georganiseerd door de Luikse technologiehub Wallifornia MusicTech en DeepMusic.ai, met de bedoeling AI en kunst te verbinden.
Achtendertig kandidaten nemen deel aan deze tweede editie van het AI Songfestival. Het is ook de tweede keer dat de Leuvense vier deelnemen met hun muziekgroep 'Beatroots AI'. Vorig jaar won een Australisch team met het nummer 'Beautiful the World'. Vanaf deze week kan het grote publiek stemmen op hun favoriet van deze editie. Op 6 juli wordt de winnaar van het AI Songfestival bekendgemaakt. Een podiumplaats wordt volgens Beatroots AI moeilijk, maar een mooie ereplaats moet er inzitten.

"De AI die we ontwikkelden, leerde de patronen van de favoriete liedjes van het Dataroots-team, alsook de zang- en gitaarprestaties van onze meest getalenteerde muzikanten. Daarna lieten we het algoritme zijn gang gaan", legt Dorian Van den Heede, machine learning engineer bij Dataroots, uit. "Behalve hier en daar wat bijsturen en een gitaarsolo toevoegen is 'Robotic Love' zowel muzikaal als tekstueel zo goed als volledig het werk van de computer."

'Robotic Love' gaat over de relatie tussen de artificiële intelligentie en de schrijver of ontwikkelaar erachter. "Met uitspraken als "There's no escape" en "We're programmed to pretend" is het duidelijk dat de verhouding tussen de AI en de programmeur behoorlijk beladen is", zegt Van den Heede. De videoclip bij het lied is ook gegenereerd door AI.

De stap naar hitlijsten met uitsluitend muziek gecreëerd door AI is nog veraf, zeggen de vier. "Het gaat ons vooral om het verleggen van de grenzen van wat muzikaal mogelijk is met AI", verduidelijkt bandlid Tim Leers. "De algoritmes hebben regelmatig nog behoefte aan een ouderwetse portie menselijke begeleiding om coherente muziek te maken. Maar zeg nooit nooit."