Carlo Ancelotti heeft vandaag zijn eerste persconferentie gegeven als nieuwe coach van Real Madrid. "Ik wil de voorzitter bedanken. Ik ben erg blij om hier terug te zijn, ik voel me hier thuis," zei de Italiaan.
De ervaren coach, die vanmiddag in Madrid aankwam en overkomt van Everton, ondertekende 's namiddags zijn nieuwe contract, waarna hij in de vroege avond zijn eerste persconferentie gaf.

Hij coachte Real Madrid al tussen 2013 en 2015, met onder meer een Champions Leaguetitel (La decima) in 2014. Een landstitel zat er de eerste keer echter niet in. Nu krijgt de voormalige baas van Milan, Chelsea en Paris Saint-Germain een nieuwe kans om La Liga te veroveren, zodat Los Blancos de luidruchtige buren van Atletico Madrid van hun troon kunnen stoten.

"Ik herinner me die periode heel goed", zei Ancelotti. "De gewonnen wedstrijden, de triomfen maar ook de moeilijke momenten, de dag dat ik vertrok, de dag dat ik voor het eerst aankwam... Vijf jaar zijn voorbij gegaan, maar hier terugkomen is nog steeds heel speciaal. Ik heb dezelfde gevoelens als toen ik hier aankwam. Maar nu heb ik meer zekerheid, meer vertrouwen", vertelde hij.

Ancelotti wuifde vragen over de mercato en de toekomstige samenstelling van zijn team weg. Hij benadrukte dat hij nog maar net was aangekomen en "nog geen tijd heeft gehad om met de club te praten". Hij zei ook dat hij in de komende dagen zou werken aan zijn staf.

Wel zeker is dat er onder Ancelotti spelers zullen moeten vertrekken. "We zullen zien hoe we dat gaan doen. Het doel is niet om koste wat kost een spits aan te trekken die 30 doelpunten per seizoen maakt, maar om oplossingen te vinden zodat de vleugelspelers of middenvelders wat meer scoren", aldus de Italiaanse coach, die zal pleiten voor "aanvallend en spectaculair" voetbal.

Eden Hazard kende nog maar weinig geluk in het shirt van de Koninklijke. "Hazard is een topspeler", stelde Ancelotti. "Hij had een ernstige blessure en kon zijn volledige potentieel nog niet benutten maar ik geloof erin dat het dit jaar wel kan lukken."

Ancelotti zei ook dat hij "erg blij" is om de Franse centrumspits Karim Benzema weer te coachen: "Hij is de laatste tijd veel beter geworden, hij neemt meer verantwoordelijkheid, hij is een topspeler.

De Italiaan begroette de Spaanse journalisten die hij op het scherm herkende tijdens de virtuele persconferentie hartelijk en grapte dat "hier niemand verandert, alleen de coaches!"

Ancelotti heeft nog niet gesproken met zijn "vriend Zizou", die hij als assistent in dienst nam tijdens zijn eerste periode in Madrid, maar beloofde dat hij dat zeer binnenkort zal doen.

La Liga is de enige van de vijf Europese topcompetities die de Italiaanse coach nog niet wist te winnen.