Deze elf steden zijn gastheer voor het EK

Euro 2020 speelt zich voor het eerst in de geschiedenis van het toernooi af over heel Europa. Elf steden zullen gastheer spelen voor EK-wedstrijden. Van het Verenigd Koninkrijk over Rusland en Spanje tot Italië: deze steden zullen weldra het toneel vormen van het EK voetbal. Proximus Sports gaat op elfstedentocht!

Om de zestigste verjaardag van het EK te vieren, besloot Michel Platini om het toernooi te verspreiden over verschillende landen. Een bijzonder concept, dat over enkele dagen werkelijkheid wordt. Elf steden werden zorgvuldig uitgekozen om de EK-selecties te ontvangen. Het ganse Europese continent wordt betrokken.

De sterrensteden

Niet alle gaststeden hebben hetzelfde statuut. Door hun geschiedenis, stadion en omvang zullen sommige steden een grotere rol spelen dan andere. Een van de meest prestigieuze locaties is Londen, dat met zijn mythisch Wembley-stadion het toneel zal worden van de halve finales en de finale.

München, Glasgow, Amsterdam en Rome zijn de andere steden met een sterrenstatus. De ultramoderne Allianz Arena, Hampden Park, de Johan Cruijf Arena en het Stadio Olimpico ademen voetbal en vormen dan ook het ideale decor voor grote affiches.

De “kleinere” steden

Naast die voetbalreuzen staan zes kleinere steden klaar om de EK-gekte te ontvangen: Boedapest (Hongarije), Kopenhagen (Denemarken), Sint-Petersburg (Rusland), Boekarest (Roemenië), Sevilla (Spanje) en Baku (Azerbeidzjan).
 
Waar Kopenhagen met zijn 38.000 zitjes dienst doet als “klein stadion” in het toernooi, hebben de andere stadions een grotere capaciteit – veel groter dan de ‘A-steden’ met een sterrenstatus: 55.600 plaatsen in Boekarest, 57.600 in Sevilla, 67.900 in Boedapest, 68.700 in Baku en liefst 69.500 in Sint-Petersburg.

De grote afwezigen

Tal van grote Europese steden grepen naast de kans om een EK-match te organiseren. We denken uiteraard aan Brussel, dat eerst gekozen werd als gastheer. Door het debacle met het Eurostadion zag onze hoofdstad de organisatie van EK-matchen uiteindelijk door zijn neus geboord. Een blamage voor de Voetbalbond, en een koude douche voor de Belgische supporters.

De Belgische hoofdstad is niet de enige pineut. Parijs, Berlijn, Madrid en Porto staan ook niet op de lijst met EK-gaststeden.

Volg alle EK-wedstrijden, en in het bijzonder die van de Rode Duivels, op de kanalen van Sporza.

Euro 2020

Bekijk alles
Top