Voor de eerste keer in de geschiedenis zal de NBA live op Twitch te volgen zijn. De Braziliaanse streamer Gaules heeft inderdaad bevestigd dat hij de uitzendrechten voor honderd wedstrijden van het komende seizoen heeft bemachtigd. De toenadering tussen de wereld van de sport en die van streaming wordt zo opnieuw onderstreept.

Het is een historische beslissing, afkomstig van een van de meest gevolgde sportcompetities ter wereld, die in de afgelopen dagen werd aangekondigd. Voor de allereerste keer zullen NBA-wedstrijden worden uitgezonden op Twitch, tijdens een co-stream op het kanaal van de Braziliaanse streamer Gaules. De entertainer zal vanaf vandaag meer dan honderd wedstrijden mogen uitzenden tussen 2021 en 2022.

Eigenlijk was de NBA de Twitch-piste al enige tijd aan het bestuderen. In 2019 streamde de associatie al verschillende jeugdwedstrijden in het kader van een partnerschap met Amazon. Er werden echter nog nooit officiële competitiewedstrijden uitgezonden op het streamingplatform. De deal met Gaules is dus historisch.

De exacte cijfers en letters van het partnerschap kennen we wel niet. Het is dus nog niet bekend of de Braziliaan met geld over de brug moest komen om de uitzendrechten te verwerven, of dat alles zal doorgaan in het format van “Watch Party”, steeds populairder op Twitch. In dat geval zou de streamer een rechtstreekse flux van de NBA moeten uitzenden, gratis maar uiteraard vol met advertenties. We kregen trouwens ook geen details over de uitzending in andere delen van de wereld.

In een videoboodschap vertelt Gaules: “We hebben in een recent onderzoek ontdekt dat basketbal de op één na meest bekeken sport is door mijn kijkers.” De deal is dus een zegen voor de 30-jarige streamer, die meer dan 2,7 miljoen volgers telt op zijn Twitch-kanaal. Het is niet moeilijk om je voor te stellen welke voordelen een dergelijke publiciteit op een bij jongeren geliefd platform heeft voor de competitie. En dat in een tijd waarin zij de televisie steeds meer links laten liggen.

Het nieuws is misschien van minder belang voor het Belgische publiek, toch opent dit nieuwe deuren voor de toekomst.

Copyright afbeelding: Gaules