Screen Flanders investeert 2 miljoen euro in elf nieuwe audiovisuele producties, maakt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) bekend. Een langspeelvervolg voor de succesvolle kortfilm "Baghdad Messi" springt daarbij het meest in het oog, net als de documentairereeks "Het verhaal van Vlaanderen", met Tom Waes.
Regisseur Sahim Omar Kalifa gooide bijna tien jaar geleden hoge ogen met de kortfilm "Baghdad Messi". Voor zijn tweede speelfilm haalde hij inspiratie bij zijn gelijknamige kortfilm. De opnames gebeuren in Irak, met een Vlaamse kernploeg.

In de tiendelige reeks "Het verhaal van Vlaanderen" zal Tom Waes het verhaal vertellen van de geschiedenis van de regio die we nu Vlaanderen noemen. Elke aflevering behandelt een ander tijdvak, van 38.000 jaar geleden tot vandaag. De reeks zal op één te zien zijn.

Daarnaast krijgen ook vier fictiereeksen steun van Screen Flanders. Het gaat om twee Vlaamse reeksen, "Arcadia" en "Chantal", en de internationale reeksen "L'Opéra" (seizoen 2) en "Hostage". "Chantal" is een spinoff van "Eigen Kweek", en draait om Chantal Vantomme, die ook in de spinoff gespeeld zal worden door Maaike Cafmeyer. "Arcadia" neemt de kijker mee naar een nieuwe samenleving die is ontstaan na een grote catastrofe. Omdat schaarste heerst, wordt een Burgerscore geïntroduceerd. In de reeks volgen we het leven van een gezagsgetrouwe familie, die dankzij haar hoge score een goed leven kan leiden. Alles verandert wanneer de vader naar de buitenwereld wordt gedeporteerd. Ook deze reeks zal op één te zien zijn.

In totaal krijgen zes speelfilms steun van het fonds. Behalve "Baghdad Messi" zijn dat "Bittersweet Sixteen", "De familie Claus 2", "Hazard" en de internationale coproducties "Le otto montagne" en "Piece of My Heart".

"Bittersweet Sixteen" is de nieuwe film van Lien Willaert, die eerder al "Red Sandra" regisseerde en ook bekend is als de vrouw van regisseur Jan Verheyen. In "De familie Claus 2" zijn opnieuw Jan Decleir, Sien Eggers en Stefaan Degand te zien. Met "Hazard" mogen we in 20200 een nieuwe film verwachten van Jonas Govaerts ("Welp" en "Tabula Rasa"). Hij kon Dimitri "Vegas" Thivaios, Jeroen Perceval, Jennifer Heylen en Frank Lammers strikken.

"Le Otto Montagne", tot slot, is de verfilming van de succesroman van de Italiaan Paola Cognetti. Scenario en regie zijn in handen van het koppel Felix Van Groeningen-Charlotte Vandermeersch.

Deze investering van 2 miljoen euro, binnen de eerste oproep van dit jaar, zal in totaal meer dan 15 miljoen euro aan audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaams Gewest, klinkt het in het persbericht. De steunbedragen variëren tussen 50.000 en 400.000 euro per project. Screen Flanders is een initiatief van het Agentschap Innoveren en Ondernemen, in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds.