Deze EK-internationals voetballen (of hebben een verleden) in de Jupiler Pro League

Sport | Het EK staat voor de deur, en dat betekent één ding: de komende tijd worden we langs alle kanten overstelpt met voetbal – of we het nu willen of niet. Op onze beeldbuis passeren tal van (oude) bekenden de revue. Proximus Sports grasduinde in de archieven van de Jupiler Pro League en snorde enkele EK-internationals op die ooit furore maakten in onze vaderlandse competitie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Doelman

De Nederlandse doelman Marco Bizot, actief onder de lat bij het Nederlandse AZ, werd door de positieve coronatest van de nationale nummer één Jasper Cillessen onverhoopt opgenomen in de EK-selectie van bondscoach Frank de Boer.

De 30-jarige Bizot heeft een verleden bij Racing Genk. In juni 2014 kwam hij over van FC Groningen. Tussen 2014 en 2017 kwam hij 74 keer in actie voor de Limburgers. In de eerste helft van het seizoen 2016/2017 was Bizot de onbetwistbare nummer één bij Genk. De Nederlander verdween na enkele mindere prestaties uiteindelijk door de achterdeur transfervrij naar Alkmaar. Daar kwam hij opnieuw boven water: de voorbije seizoenen miste hij geen enkele minuut in de Eredivisie, en ook dit seizoen was hij de nummer één tussen de palen bij AZ.
 
Bizot was al aanwezig bij het Portugese trainingskamp van de Nederlandse selectie, maar lijkt niet te moeten hopen op een basisplaats op Euro 2020. De Boer zal wellicht kiezen voor Tim Krul of Maarten Stekelenburg.

Verdedigers

DENEMARKEN: Joakim Mæhle. In december 2020 tekende Mæhle een vijfjarig contract bij Serie A-club Atalanta. Daarvoor was hij sterkhouder bij Racing Genk. Mæhle verliet in de zomer van 2017 Aalborg voor Genk. In Limburg groeide hij uit tot vaste waarde en maakte hij deel uit van de kampioenenploeg van 2019. In 3,5 seizoenen speelde Mæhle 130 wedstrijden in het Genkse shirt en was hij goed voor zes doelpunten en 22 assists.

FINLAND: Jere Uronen. De verdediger van KRC Genk is één van de bekendere namen in de 26-koppige selectie van Finland. Uronen tekende in januari 2016 bij de Limburgers, en maakte twee maanden later zijn debuut voor Genk tegen Oostende. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een basisspeler, al moest hij in de tweede helft van het voorbije seizoen en tijdens de afgelopen play-offs wel genoegen nemen met een bankzitterstatuut.

NOORD-MACEDONIË: Gjoko Zajkov. De verdediger van Charleroi is bij de selectie voor de allereerste deelname aan de eindfase van een groot toernooi van Noord-Macedonië. Zajkov kwam in de zomer van 2015 over van het Franse Stade Rennes. Op Mambourg moest hij de leemte invullen die Sébastien Dewaest achterliet, maar hij kwam amper aan de bak bij de Carolo's. Vorig seizoen speelde de Noord-Macedoniër geen enkele minuut in het shirt van Charleroi, terwijl hij wel in actie kwam voor zijn land.

OEKRAÏNE: Eduard Sobol. De 26-jarige verdediger van Club Brugge maakte afgelopen seizoen 2.074 speelminuten in de Jupiler Pro League, waaruit hij twee doelpunten puurde. Hij groeide het afgelopen seizoen uit tot een vaste waarde aan de linkerkant, en is met zijn loopvermogen een stille kracht geweest in het kampioenenelftal van Club. In maart van dit jaar werd hij beloond met een vast contract, tot 2024.
 
SCHOTLAND: Jack Hendry. Schotland neemt voor het eerst sinds het WK van 1998 deel aan de eindronde van een groot toernooi. De Schotse centrale verdediger Jack Hendry verzamelde in 2018 drie caps voor zijn land na een goed half seizoen bij Dundee United en zijn overstap in januari van dat jaar naar Celtic. In 2020 werd Hendry uitgeleend aan het Australische Melbourne City. Het voorbije seizoen werd hij door Celtic uitgeleend aan KV Oostende. De 26-jarige Hendry werd meteen een basisspeler achterin bij KV Oostende: hij speelde dertig competitiematchen voor de Kustboys, waarin hij twee keer tot scoren kwam.

TSJECHIË: Jakub Brabec. De laatste zomeraanwinst van Racing Genk in 2016 kwam over van Sparta Praag. In augustus 2018 verhuurden de Limburgers hem aan het Turkse Rizespor. De Tsjechische verdediger speelde 52 officiële duels voor Racing Genk, maar kon op het einde niet meer rekenen op een basisplaats. In 2019 versierde Brabec een transfer naar zijn thuisland, bij Viktoria Pilsen. Met Pilsen speelde hij datzelfde jaar nog tegen Antwerp in de derde voorronde van de Europa League.

Middenvelders

OEKRAÏNE: Roman Bezus, Yevhen Makarenko en Ruslan Malinovskyi. Bezus streek in januari 2019 neer in Gent, en was het voorbije seizoen één van de weinige lichtpuntjes bij de kwakkelende Buffalo's. Hij speelde vrijwel elke match, scoorde zes keer en gaf vier assists.

Makarenko speelde het voorbije seizoen 28 wedstrijden voor KV Kortrijk, waarin hij drie keer scoorde. De Kerels plukten hem in de zomer van 2017 weg bij Dinamo Kiev. De verdedigende middenvelder groeide onder toenmalig KVK-trainer Glen De Boeck uit tot een absolute sterkhouder in het Guldensporenstadion. Het leverde hem een jaar later een transfer naar RSC Anderlecht op. In de hoofdstad kon Makarenko zich nooit echt doorzetten. Kortrijk haalde zijn verloren zoon in januari 2020 terug naar het Guldensporenstadion.

Ruslan Malinovskyi verliet kampioen Racing Genk in de zomer van 2019 om in de Serie A bij Atalanta Bergamo aan de slag te gaan. Malinovskyi verdedigde sinds januari 2016 de kleuren van Genk. Voordien was hij bij zijn jeugdclub Shakhtar Donetsk aan de slag. Voor Genk speelde hij 135 wedstrijden. Daarin kwam hij aan 30 doelpunten en 32 assists. Hij had met 16 doelpunten en 16 assists een belangrijk aandeel in het behalen van de landstitel in 2019.
 
SLOWAKIJE: Patrik Hrošovský. In 2019 kwam de toen 27-jarige aanvallende middenvelder over van Viktoria Pilsen en ondertekende bij landskampioen Racing Genk een contract tot medio 2024. Hrošovský speelde het voorbije seizoen dertig competitiewedstrijden in het shirt van Genk, waarin hij twee keer scoorde.

Aanvallers

NOORD-MACEDONIË: Aleksandar Trajkovski en Ivan Trickovski. In juni 2015 ruilde Trajkovski Zulte Waregem voor de Italiaanse eersteklasser Palermo. De aanvaller speelde sinds 2011 voor Essevee, dat hem weghaalde uit Kroatië. In het seizoen 2013/2014 werd Trajkovski uitgeleend aan KV Mechelen. In de zomer van 2019 tekende hij een contract bij La Liga-nieuwkomer Mallorca.

Zijn collega Ivan Trickovski was in het seizoen 2012/2013 actief bij Club Brugge. De aanvaller werd in januari 2012 door Club overgenomen van APOEL Nicosia, om het vertrek van Nabil Dirar naar Monaco op te vangen. Het daaropvolgende seizoen werd Trickovski uitgeleend aan Waasland-Beveren. Daarna ging hij zijn geluk beproeven in Dubai, bij Al-Nasr, om vervolgens bij het Poolse Legia Warschau te belanden en uiteindelijk te blijven plakken bij de Cypriotische eersteklasser AEK Larnaca.
 
OEKRAÏNE: Roman Yaremchuk. De tweede sterkhouder bij AA Gent het afgelopen seizoen, naast Bezus. De goalgetter speelde het voorbije seizoen vrijwel alle matchen voor de Gentenaars. Hij scoorde twintig keer in de competitie. Yaremchuk kwam in 2017 over van Dinamo Kiev. Hij tekende in de Ghelamco Arena een contract voor vier seizoenen. In totaal scoorde hij al zestig keer in 148 wedstrijden voor de Buffalo's.
 
TSJECHIË: Michael Krmencík en Matej Vydra. In januari 2020 legde de toenmalige competitieleider Club Brugge de boomlange aanvaller Michael Krmencík vast voor 3,5 jaar. Hij kwam over van Viktoria Pilsen. Na enkele teleurstellende prestaties werd hij in januari van dit jaar uitgeleend aan het Griekse PAOK Saloniki, dat hij vorige maand aan de bekerwinst hielp met de winning goal in de slotminuut tegen kampioen Olympiakos.

In augustus 2011 versterkte Club Brugge zijn aanvalshoede met de Tsjech Matej Vydra. De Italiaanse eersteklasser Udinese leende de toenmalige belofteninternational voor één seizoen uit aan blauw-zwart. Eind januari 2012 werd de huurovereenkomst beëindigd. Nadien trok de spits naar de Premier League, bij Watford. Sinds 2018 speelt Vydra in het shirt van Burnley.
 
De wedstrijden van Euro 2020 zijn in hun geheel te volgen op de kanalen van Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top