One day, one goal: Dragan Stojkovic haalt alles uit de kast om Spanje uit te schakelen op het WK 1990

Sport | Proximus Pickx graaft in de archieven om doelpunten te vinden die voetbalgeschiedenis hebben geschreven. Laten we teruggaan naar 1990 voor de avond van Dragan Stojkovic tegen Spanje op de Wereldbeker in Italië.

Joegoslavië was de favoriet bij de start van het WK 1990, ook al had het sinds de Olympische Spelen van 1960 niets meer gewonnen. Maar de Brazilianen van Europa hadden een heel talentrijke generatie, zoals bleek uit hun overwinning drie jaar eerder op de U20 Wereldbeker, die de Joegoslaven vrij gemakkelijk wonnen.

De politieke context zal de hoop op een overwinning op het WK 1990 echter grondig gaan verstoren: de spanningen in de Balkan barsten los net voordat het sportevenement begint. Zvonimir Boban, de grote hoop van het Joegoslavische voetbal, werd voor zes maanden geschorst omdat hij tijdens een wedstrijd een politieagent aanviel. Op 30 mei, enkele dagen voor de Wereldbeker, wordt vervolgens de Republiek Kroatië erkend en de Kroatische spelers kunnen bijgevolg Joegoslavië niet vertegenwoordigen.

Joegoslavië wordt overklast

Na een gemakkelijke kwalificatiecampagne kwam Joegoslavië in Groep D terecht met de grote favoriet West-DuitslandColombia en de Verenigde Arabische Emiraten. Dragan Stojkovic en zijn teamgenoten verloren hun eerste wedstrijd van de Duitsers met 4-1. Met hun rug tegen de muur moesten de Joegoslaven in hun volgende wedstrijd wel reageren.

Ze deden dat tegen Colombia, dat ze met 1-0 domineerden. In de laatste groepswedstrijd werd opnieuw met 4-1 gewonnen, zodat Joegoslavië als tweede in de groep eindigt en zich kwalificeert voor de knock-outfase. Spanje begint die wedstrijd als favoriet nadat ze als eerste zijn geëindigd in hun groep waar onder andere België deel van uitmaakte.

Stojkovics avondje uit

Hoewel sommigen dachten dat Joegoslavië weinig kans maakte, was er één man die meer zou doen dan alleen maar verdedigen: Dragan Stojkovic. De speler had tot dan toe eerder een discreet toernooi gespeeld, terwijl hij de ster van het team had moeten worden. Maar toch zou hij schitteren in de wedstrijd tegen Spanje in het Marcantonio Bentegodi-stadion in Verona. Tegen de Spanjaarden was Stojkovic overal, alleen een doelpunt ontbrak nog als kers op de taart. En het is pas in het laatste kwartier dat de wedstrijd echt op gang komt, wanneer Stojkovic in de 78e minuut de score opent. Maar zes minuten later brengt Salinas de twee ploegen weer op gelijke hoogte en volgen er verlengingen.

In de eerste seconden van de verlengingen krijgt Joegoslavië een vrije trap van op ongeveer 25 meter van het doel. Piksi, zoals zijn bijnaam luidt, gaat de wedstrijd helemaal doen kantelen. Zijn schot zeilt over de muur om dan razendsnel te zakken in de richting van het doel van Zubizarreta, die het leer alleen maar kan nakijken. Voor de eerste keer in hun geschiedenis bereikt Joegoslavië de kwartfinales van een WK.

Aan het Wereldbekeravontuur komt enkele dagen later echter een einde wanneer Argentinië de Brazilianen van Europa op strafschoppen verslaat.

Ben je fan van onze serie? Lees dan het artikel over de razendsnelle goal die Lionel Messie scoorde tegen Chelsea