België is de gedoodverfde favoriet in EK-poule B

Sport | 24 landen strijden vanaf 11 juni om de Europese titel. Aan de vooravond van het EK licht Proximus Sports alle EK-groepen door. Vandaag is het de beurt aan groep B, die van de Belgen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De jongste jaren heeft België vaak geluk gehad bij de lotingen. Als nummer één van de wereld fungeert ons land als reekshoofd, wat tot gevolg heeft dat de grote kleppers in een vroege fase van het toernooi vermeden worden. Desalniettemin hadden de Rode Duivels in een taaie groep ondergebracht kunnen worden, maar met Rusland, Denemarken en Finland hebben de Belgen alweer een gunstige loting gekregen.
 
Van die vier landen is België dé topfavoriet voor de eerste plaats. En eerlijk: de Rode Duivels zijn het aan hun status verplicht om die eerste plaats weg te kapen. Daarachter strijden Denemarken en Rusland voor de tweede plaats. Finland wordt wellicht het kind van de rekening. 
 
Denemarken en Rusland: oude bekenden
 
Toevallig lootte België een land dat we al tegenkwamen in de kwalificatiewedstrijden (Rusland), en één dat we kennen van de Nations League (Denemarken). De Rode Duivels kennen die twee teams dus goed. Finland is echter nog een nobele onbekende: het is van 13 oktober 2007 geleden dat de Belgen nog eens een wedstrijd met inzet speelden tegen de Finnen. De laatste oefenmatch tegen Finland dateert van 1 juni 2016.
 
De Denen kunnen bogen op enkele grote talenten in hun spelerskern, waarvan de allergrootste nog steeds Christian Eriksen is. De ploegmaat van Lukaku is de huidige topschutter van het nationale elftal, met 22 goals. Aan Russische zijde speelt het gros van de internationals in het thuisland. De weinige spelers die actief zijn in het buitenland, zoals Aleksandr Golovin (Monaco), vormen de belangrijkste pionnen in het team. Aanvoerder is Artem Dzyuba, die op uitleenbasis speelt bij de Russische eersteklasser FC Arsenal Tula.
 
Thuisvoordeel
 
België mag dan wel over het meeste talent beschikken, de Russen en Denen kennen dan weer een licht thuisvoordeel. De groepswedstrijden vinden immers plaats in Kopenhagen en Sint-Petersburg. De Denen spelen hun drie matchen op eigen bodem, terwijl de Russen twee keer in hun thuisland spelen.
 
De Belgen reizen achtereenvolgens naar Sint-Petersburg (Rusland), Kopenhagen (Denemarken) en Sint-Petersburg (voor de match tegen Finland). De Finnen spelen op hun beurt twee keer in Rusland en één keer in Denemarken. De aanwezigheid van thuispubliek zou een invloed kunnen hebben, maar onze Duivels zijn het gewend om te strijden op “vijandelijk” terrein, en zouden dus geen kind moeten hebben aan de drie tegenstanders in hun groep.

De kalender van poule B:

Zaterdag 12 juni
  • Denemarken – Finland 18u
  • Rusland – België 21u
Woensdag 16 juni
  • Rusland – Finland 15u
Donderdag 17 juni
  • Denemarken – België 21u
Maandag 21 juni
  • Denemarken – Rusland 21u
  • België – Finland 21u
Volg alle EK-wedstrijden, en in het bijzonder die van de Rode Duivels, op de kanalen van Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top