Vorig jaar bleef de pech uit voor de Lakers, die daardoor zorgenloos een bijna perfect seizoen konden afwerken en de titel konden grijpen. Enkele maanden later is het lot wreder voor de ploeg van LeBron James, die nu in gevaar komt tegen de Suns.
Het ene seizoen is het andere niet, dat zullen de LA Lakers goed begrepen hebben. Nadat ze vorig jaar de titel behaalden, zouden ze dit jaar wel eens in de eerste ronde uit de play-offs geknikkerd kunnen worden. Hun tegenstander is de Phoenix Suns, die een heropleving doormaken met het duo Booker/Paul. Na vier wedstrijden staat het gelijk tussen de twee ploegen. Er volgen nog drie matchen, met thuisvoordeel voor Phoenix. En nu de supporters weer welkom zijn in de tribunes, kan dat het verschil maken.
 
Maar sinds wedstrijd 3 zou het tij gekeerd kunnen zijn. Chris Paul, die geblesseerd aan zijn schouder in de eerste wedstrijd, was weer terug en zette met 18 punten, 9 assists, 3 onderscheppingen en geen balverlies weer een bewonderenswaardige prestatie neer. De Point God nam de rest van zijn ploeg mee op sleeptouw, aangezien maar liefst vijf spelers de match eindigden met meer dan 10 punten. Dankzij die prestaties keerden de Suns terug tot 2-2. Maar het lot van de Lakers is misschien al bezegeld door iets anders.
 
Davis nog in herstel
 
In de laatste minuten van het tweede kwart van wedstrijd 4 lanceerde Anthony Davis een aanval op de ring van binnen de driepuntlijn, waarna hij neerviel en naar zijn been greep. Een zorgwekkend tafereel voor de Lakers, aangezien de centrumspeler pijnlijke grimassen trok. Hij trok zich terug naar de kleedkamers en keerde niet meer terug naar het parket in het Staples Center. Alweer ligt Davis in de lappenmand, nadat hij in game 3 al een pijnlijke knie opliep en een groot deel van het reguliere seizoen moest missen na blessures aan zijn kuit en achillespees.
 
Als hij op het court staat, zelfs wanneer hij niet in volle vorm is, is Davis een te duchten tegenstander voor elke verdediger. Hij lijkt te kunnen scoren wanneer hij maar wil. Maar het lichaam van het 28-jarige toptalent lijkt toch niet mee te willen, aangezien hij al te vaak aan de zijlijn moet blijven. Dat achtervolgt hem al sinds het begin van zijn carrière, al leek hij de pechduivel de laatste jaren afgeschud te hebben. Voor game 5 vanavond is Davis door de medische staff van de titelhouder op “day-to-day” gezet. Dat betekent dat hij in elk geval deze wedstrijd zal moeten missen en dat het nog niet zeker is wanneer we hem terug zullen zien.
 
All-in op LeBron
 
Zonder Anthony Davis zal coach Frank Vogel weer alles moeten inzetten op LeBron James. De 36-jarige King zal opniew zijn hele ploeg op zijn schouders moeten dragen als ze de Suns willen verslaan. Het is nog geen verloren zaak, maar de leeftijd begint bij James stilaan zijn tol te eisen. LBJ is niet meer zo sterk als weleer, ook al kan hij nog steeds statistieken van wereldklasse voorleggen en kan hij beslissend zijn in een match, zoals hij in game 3 nog bewees. Maar nu zal hij zijn moment om te schitteren niet meer kunnen selecteren, hij zal elke seconde alles moeten geven.
 
De viervoudige NBA-kampioen herstelde overigens nooit 100 procent van de enkelbessure die hij in het reguliere seizoen opliep. Maar hij moest wel vroegtijdig uit de ziekenboeg terugkeren om zijn ploeg aan een plekje in de play-offs te helpen. Hij weet wat het is om een ploeg te dragen, maar kan hij het wel nog? LeBron zei na de wedstrijd van zondag in elk geval in een interview met ESPN dat hij er klaar voor is. “Deze schouders zijn niet zo breed gemaakt voor niets. Als ik er meer gewicht moet mee dragen, dan is dat maar zo. Of we nu winnen of verliezen: ik ben er klaar voor.”
 
Het valt nog af te wachten of de King het tij kan keren tegen Phoenix. Maar als er één speler is voor wie de uitdaging op zijn lijf geschreven is, dan is dat wel LeBron James.
 
Volg game 5 tussen de Suns en de Lakers in de nacht van dinsdag op woensdag om 4u op Eleven Sports 2, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.