Het steunfonds Fund Belgian Music lanceert een tweede projectoproep om Belgische muzikanten te ondersteunen. Dat hebben de betrokken organisaties vandaag gemeld in een persbericht. De aanvragen voor financiële steun kunnen vanaf 1 juni tot en met 29 juni ingediend worden via de website van de Koning Boudewijnstichting.
PlayRight+, Sabam For Culture en artiestenverenigingen FACIR en GALM richtten in juni 2020 het steunfonds op om Belgische artiesten, die door de pandemie een groot inkomstenverlies hebben geleden, financieel te steunen. Aangezien de vergoedingen voor concerten wegvielen en ook andere inkomsten een terugval kenden, werd het de afgelopen maanden moeilijker voor muzikanten om te investeren in nieuwe projecten.

Een aanvraag kan tot 29 juni ingediend worden via de website van de Koning Boudewijnstichting. Een jury van deskundigen zal elke aanvraag beoordelen en in september worden de geselecteerde projecten bekendgemaakt. Om kans te maken op financiële steun, moeten artiesten kunnen aantonen dat ze in 2020 en 2021 een noemenswaardig inkomstenverlies hebben geleden, dat het inkomstenverlies de financiering van nieuwe opnames in 2021 bemoeilijkt heeft en dat er nieuw werk opgenomen wordt waarvan minstens een nummer in de eerste helft van 2022 uitkomt.

Een steunaanvraag bedraagt maximaal 7.500 euro. Belgische muzikanten, zowel uitvoerders (solo, band of ensemble) als auteurs (componisten en tekstschrijvers) uit alle mogelijke genres, kunnen ondersteuning aanvragen. Bij de oproep vorig jaar werden 600 aanvragen ingediend. Uiteindelijk werden 49 muziekprojecten geselecteerd die steun ontvingen voor een totaalbedrag van 120.000 euro.

Sabam for Culture en Playright+ voorzien elk een financiering van 50.000 euro en de Belgian Independant Music Association (BIMA) financiert 10.000 euro. Verder rekent het fonds op de steun van vrijgevige artiesten, fans, organisaties en bedrijven. Doneren is mogelijk op de website van de Koning Boudewijnstichting.