Een terugblik op de vier meest inspirerende vrouwen in ‘The Handmaid’s Tale’

‘The Handmaid's Tale' komt binnenkort terug voor een vierde seizoen, dat je kan bekijken dankzij de Movies & Series catalogus van Proximus Pickx. Voordat je je weer in de dystopische wereld van Gilead begeeft, zijn hier de verhalen van de inspirerende vrouwen die in opstand komen tegen het systeem.

June

June is het hoofdpersonage van de serie, degene die het verhaal vertelt over de religieuze samenleving die in de Verenigde Staten is opgelegd, met als doel te strijden tegen een drastische daling van de vruchtbaarheid. Ze is een van de dienstmaagden, de vrouwen die zich kunnen voortplanten en aan een gezin zijn toegewezen om de aarde opnieuw te bevolken. Als we haar in het eerste seizoen ontmoeten, heet ze Offred, de naam van haar commandant. We leren echter snel dat haar echte naam June Osborne is. Voor Gilead was ze getrouwd met Luke Bankole. Het stel heeft een dochtertje, Hannah. Toen het moeilijk werd en vrouwen hun baan en de toegang tot hun bankrekeningen verloren, probeerden June, Luke en Hannah te vluchten, maar werden gepakt door de bewakers. Hannah werd van hen weggenomen en June dacht lange tijd dat Luke dood was.
 
Het is door haar herinneringen dat we iets meer te weten komen over het ontstaan van Gilead: de ontvoering van de vrouwen, hun hersenspoeling in het Rode Centrum, enz. June was er gevangene met haar vriendin Moira, maar ook met andere dienstmaagden die we in de serie ontmoeten. In de eerste seizoenen wordt ze toegewezen aan de Waterford familie. Fred, de commandant, probeert een speciale relatie met haar op te bouwen en neemt haar zelfs mee naar een bordeel. Serena, zijn vrouw, is wreed tegen haar en gaat zelfs zover dat ze de chauffeur van de familie, Nick, vraagt om June zwanger te maken. De twee hebben een passionele relatie waar June inderdaad zwanger van raakt. In het tweede seizoen bevalt ze dan ook van een klein meisje: Nichole. June komt uiteindelijk al snel in opstand tegen Gilead en gaat zelfs zo ver dat ze de ontsnapping van haar baby en 52 andere kinderen naar Canada organiseert.

Janine

Janine heet aan het begin van de serie Ofwarren. Ze mist een oog, omdat het haar werd afgenomen in het Rode Centrum toen ze moest leren om een dienstmaagd te zijn, maar in opstand kwam. Ze was inderdaad erg opstandig, maar werd snel getemd. Ook Janine had een zoon, Caleb, waarvan we verder in de serie te weten komen dat hij in Gilead is overleden door een auto-ongeluk. Ze bevalt in het eerste seizoen van een baby die ze Charlotte noemt, maar aangezien het pasgeboren kind eigendom is van de familie waar ze is geplaatst, krijgt ze van hen de naam Angela. June is ervan overtuigd dat haar commandant, Warren, verliefd op haar is en er met haar en hun dochter vandoor zal gaan. Ze probeert weg te lopen, maar wordt gepakt door June.
 
Na die poging wordt ze aan een nieuwe familie toegewezen, waar ze weigert om zich aan de voortplantingsceremonie te onderwerpen. Dus wordt ze naar de kolonies gestuurd, die radioactieve velden waar vrouwen gedwongen worden giftig afval op te ruimen tot ze sterven. Ze wordt gerehabiliteerd in Gilead na een explosieve aanslag waarbij verschillende dienstmaagden omkomen. En gelukkig maar, want Angela/Charlotte wordt ziek, en Janine is de enige die haar kan redden. June zorgt veel voor Janine tijdens hun verblijf in Gilead.

Moira

Moira en June zijn al beste vriendinnen sinds hun puberteit. Ze was er tijdens de belangrijkste fases van Junes leven, van de ontmoeting met Luke tot de bevalling. Moira besloot draagmoeder te worden, omdat de drastische daling van de vruchtbaarheid de mensheid beangstigde. Activisme zit in haar bloed en ze was dus telkens paraat tijdens protesten tegen de Gebroeders Jacob, die de rechten van de vrouwen willen ontnemen tijdens de staatsgreep. Uiteindelijk wordt ze toch gevangengenomen, samen met June, en opgesloten in het Rode Centrum. Samen plannen ze een ontsnapping. Moira, vermomd als tante, arriveert op het station met June als haar dienstmaagd. Zij slaagt erin te ontsnappen, maar June wordt gepakt en teruggebracht naar het centrum, voordat ze aan een familie wordt toegewezen.
 
We vinden Moira later terug in een bordeel, bij Jezebel, waar ze gedwongen wordt zich te prostitueren. June komt haar tegen als Fred Waterford haar illegaal meeneemt naar deze geheime plek. Het is June die Moira's protestgeest doet herontwaken, zodat ze eindelijk besluit een nieuwe ontsnapping te proberen. Ze steelt de auto van een bewaker en slaagt er na vele avonturen in om in Canada aan te komen. Ze wordt opgevangen in een vluchtelingenkamp en herenigd met Luke, met wie ze veilig aan de andere kant van de grens zal wonen. Wanneer de Waterfords Canada bezoeken, helpt Moira de brieven van de dienstmaagden van Gilead in de pers te krijgen en neemt ze deel aan een demonstratie voor hun auto, waar Fred haar herkent.

Emily

Emily, ook wel Ofglen genoemd, is Junes wandelpartner. June is er eerst van overtuigd dat ze zeer vroom is, maar merkt al gauw dat ze eigenlijk tegen het systeem is. Emily maakt deel uit van een rebellengroep genaamd Mayday, die helpt informatie over Gilead te onthullen. Voor de coup was Emily getrouwd met een vrouw en had een zoontje, Oliver. Ze was een professor aan de universiteit, wat haar een doelwit van het systeem maakte. Terwijl June veel troost vindt in deze ontmoeting, staat Emily op het punt weggehaald te worden uit haar gezin. Het blijkt dat ze een relatie heeft met een Martha en als "verrader van haar geslacht" moet ze gestraft worden. Ze ondergaat een excisie om te voorkomen dat ze toegeeft aan haar zonden.
 
Daarna kan Emily zich onmogelijk nog schikken naar de wetten van Gilead. Ze wordt bij een nieuw gezin ingedeeld, maar steelt een auto en rijdt er een bewaker mee omver. Daarna wordt ze naar de kolonies gestuurd, waar ze herenigd wordt met Janine. Beide vrouwen worden uiteindelijk teruggebracht naar Gilead, door een gebrek aan dienstmaagden. Ze treedt toe tot een eerste familie, maar haar commandant sterft tijdens de ceremonie. Dan komt ze bij het huishouden van Lawrence, waar de commandant haar zal sparen en haar ontsnapping zal regelen. Ze verlaat Gilead met kleine Nichole, Junes baby, in haar armen. Emily slaagt erin in Canada aan te komen, waar ze Luke en Moira vindt om Nichole aan toe te vertrouwen. Ze zal ook haar eigen vrouw en zoon terugvinden en helpen om andere vluchtelingen uit Gilead te bevrijden.

Bereid je voor op de release van het vierde seizoen op 4 juni via Pickx en bekijk de eerste drie seizoenen nu in de 'Movies & Series catalogus'. Je kan de eerste aflevering van S4 ook bekijken op 8 juni om 22u op Pickx+ (zender 13)! Ontdek het volledig aanbod van Movies & Series via de tv-optie ‘All Stars’ van Proximus Pickx!
 
Lees hier alles over 'The Handmaid's Tale'!
 
Een terugblik op de voorbije drie seizoenen van The Handmaid’s Tale!
Wat heeft seizoen 4 van 'The Handmaid's Tale' volgens de trailer voor ons in petto?
Hoe Elisabeth Moss een begrip werd door 'The Handmaid's Tale'
Hoe de serie 'The Handmaid's Tale' een feministisch symbool werd
Deze beroemdheden zijn dol op ‘The Handmaid’s Tale’
Vijf verschillen tussen de serie en het boek van ‘The Handmaid’s Tale’
Van ‘Gilmore Girls’ tot ‘The Handmaid’s Tale’: de opkomst van Alexis Bledel
Deze filmanekdotes zullen je kijk op 'The Handmaid's Tale' veranderen
 

Films

Bekijk alles
Top