Dit weekend kwam er een einde aan de derde editie van Flashpoint, het Europese RMR-evenement in dit begin van de zomer op Counter-Strike: Global Offensive. Zestien van de beste teams in de wereld streden meer dan 20 dagen lang tegen elkaar om uit te maken wie Virtus.pro zou opvolgen als Flashpoint-kampioen. Uiteindelijk pakte mousesports de titel.

Mousesports domineert de boom

Mousesports heeft alle bookmakers verrast sinds 11 mei, de startdatum van het toernooi! De overwinning tegen Fnatic in de 1e ronde bewees op zich niet zoveel, maar het is toch een CSGO-kunststukje dat de Europese organisatie ons op de mat bracht. En dat kunststukje luidde de topprestaties in van het team in het verdere verloop van het toernooi. Tijdens hun reis lieten ze slechts één map aan de tegenstander, tegen NiP in de grote finale. Een indrukwekkende prestatie, vooral omdat alle topteams ter wereld momenteel strijden om de eerste plaats in het HLTV-klassement. De teams komen steeds dichter bij elkaar te liggen.

De trofee in dit derde seizoen van Flashpoint – Bron: Flashpoint

Aan het hoofd van het team stond niet ropz, zoals je zou verwachten, maar wel frozen, die de titel van MVP op zijn naam schreef en het evenement afsloot met een gemiddelde ratio van 1,35. Een uitzonderlijke score op dit niveau, waarmee hij zijn eerste MVP-kroon op een groot evenement veroverde. Een prestatie om te onderstrepen voor de jonge speler van amper 18 jaar oud.

Het verrassende parcours van NiP

Er was trouwens nog een gebeurtenis die de laatste editie van Flashpoint en het CSGO-universum op zijn grondvesten deed daveren aan het begin van het toernooi. We zijn 18 mei, de datum van de eerste round, met onder andere een wedstrijd tussen Ninjas in Pyjamas en Anonymo. Hoewel de wedstrijd door de laatstgenoemde wordt gewonnen, wijst het Zweedse team achteraf op verbindingsproblemen met de Faceit/Flashpoint-servers, met als gevolg heel wat lag voor sommige spelers. Zo kan je een wedstrijd natuurlijk erg moeilijk winnen. Later komen we te weten dat de fout bij de servers en dus bij de organisatoren lag en dat NiP niet anders had kunnen doen.

Na afloop van het duel werd om een rematch gevraagd en de laatste map werd een paar dagen later opnieuw afgewerkt. NiP draaide het resultaat van de wedstrijd om door de laatste map van de rematch te winnen. Terwijl er vragen opdoken over de sportethiek van de Zweden, verontschuldigde de organisator zich voor de vele problemen. NiP liet het niet aan zijn hart komen en bereikte de grote finale na winst tegen G2 Esports, BIG en Heroic in de lower bracket. Het Zweedse team en dev1ce deden het niet slecht in de finale tegen mousesports en wonnen de eerste map. Maar het vervolg en het eindresultaat ken je al.

Mix Double Poney floreert

Een team dat steun kreeg van de hele Franse scene was Double Poney! De mix van bodyy‘s lead, afro‘s AWP en de lurks van Lucky en Djoko had veel verrassingen voor ons in petto. Vooral omdat ze werden vergezeld door NBK, uitgeleend door zijn organisatie OG Esports. De speler, al twee keer Major-kampioen, is terug binnen de scene met de mix DBL Pony. NBK heeft het hele toernooi trouwens goed gepresteerd, maar dat kunnen we zeggen van het volledige team op hun eerste grote toernooi. Double Poney eindigde op een eervolle 8e plaats en deed teams als Complexity, FPX en zelfs OG beven! We geven het team een mooi eindcijfer en de Franse scene heeft ondertussen nieuwe hoop gekregen.

Mousesports heeft de goede dynamiek dus te pakken in dit zomerseizoen. Het won $17.000 en vooral 1600 RMR-punten die ze nodig zullen hebben om een kwalificatie voor de volgende Major in Stockholm over de streep te trekken. Goed nieuws dus voor het Europese team, dat een mooie voorsprong neemt in de race. Een voorsprong die ze nu zullen moeten verdedigen.

Copyright afbeelding: Flashpoint