'Ik geloof in mij' is net geen uitlachtelevisie

Deze week is op Play5 de Nederlandse realityreeks ‘Ik geloof in mij’ gestart, waarin zangers gevolgd worden bij hun pogingen om het te maken in de muziekwereld. De deelnemende muzikanten, die vaak de stempel ‘rasartiesten’ opgeplakt krijgen, zijn op hun manier beroemd geworden dankzij het programma. Uitlachtelevisie of niet, het is maar hoe je het bekijkt.

Het programma werd in 2020 afgetrapt in Nederland met zeven zangers die vinden dat ze het talent hebben om grote sterren te worden in de wereld van de Nederlandse populaire muziek. Ze hebben enkel die ene hit of dat beetje geluk nodig om niet meer op verjaardagsfeestjes en jubileums te zingen, maar wel op schlagerfestivals in de legendarische Ziggo Dome.
 
Het format van het programma doet misschien denken aan de uitlachtelevisie van weleer, maar volgens ons schuilt er meer oprechtheid in dit programma dan je op het eerste gezicht zou denken. Het was de Nederlandse televisiereus John de Mol die in 2011 zei dat uitlachtelevisie verleden tijd is. Hij zei dat toen naar aanleiding van het eerste Nederlandse seizoen van ‘The Voice’, dat in tegenstelling tot talentenjachten als ‘Britain’s Got Talent’, ‘Idool’ of ‘The X Factor’ niet opzettelijk deelnemers laat opdraven die hun talenten groter inschatten dan ze zijn.
 
De uitspraak van De Mol vond weerklank in heel het Nederlandse televisielandschap en ook in België leek het gedaan te zijn met uitlachtelevisie. Bij ons kondigde het toenmalige VT4, waar onder andere ‘Superfans’ en ‘Exotische Liefde’ de stempel uitlachtelevisie kregen, in dezelfde periode aan dat ook zij ermee zouden stoppen. Het boertige kantje moest eraf, ze wilden de mensen die ze toonden in hun waarde laten.

Geen rariteitenkabinet

En dat brengt ons terug bij ‘Ik geloof in mij’. De serie is gedraaid door SBS6, de zender waar Johnny de Mol (zoon van de voorgenoemde John) werkt en verschijnt bij ons op het zusterkanaal van het voormalige VT4. Het uitgangspunt van de realityserie mocht dus zeker geen rariteitenkabinet zijn, als we de uitspraken uit 2011 erbij halen. En dat werd het ook niet, want het lijkt erop dat het Nederlandse publiek de zangers in ‘Ik geloof in mij’ oprecht omarmt. Aan de reacties te merken, kunnen onze noorderburen de zangers in het programma echt wel smaken. Toen het eerste seizoen er op de buis kwam, steeg vooral de 16-jarige charmezanger Gio naar de top van de hitlijsten. Spotify zette zijn nummer ‘Laat je gaan’ wekenlang op één in de Nederlandse lijst Viral 50. En toch is er nog plaats voor een lach, zoals wanneer een zanger zich in een camper op de parking van een bejaardentehuis omkleedt voor een optreden, maar de humor komt meer van zelfrelativering dan van spot.
 
‘Ik geloof in mij’ flirt met de grens van uitlachtelevisie, maar blijft uiteindelijk aan de juiste kant van die grens staan. En in Nederland heeft de docureeks alvast enkele onbekende zangers tot een sterrenstatus verheven. Benieuwd of de serie bij ons hetzelfde effect zal hebben.
 
Bekijk ‘Ik geloof in mij’ op dinsdag om 21u30 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top