Hoe zal Frankrijk presteren op het EK met Karim Benzema?

Sport |
Vijf jaren lang was het wachten op de terugkeer van Karim Benzema naar het Franse elftal. Eindelijk maakt de spits van Real Madrid terug zijn opwachting bij de nationale ploeg van Frankrijk. Zij moeten zich wellicht hun tactiek aanpassen  aan de kwaliteiten van Benzema.
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De kwaliteiten van de topspits zijn geen geheim meer. Hij wordt beschouwd als een van de beste spitsen ter wereld en zijn terugkeer naar het Franse team liet veel supporters dromen van sterprestaties. Woensdag staat hij opgesteld in het elftal dat de wedstrijd tegen Wales, een vriendschappelijk duel, zal aanvatten. Maar welke tactiek zal het team van Didier Deschamps hanteren nu Benzema als centrale spits het veld wordt opgestuurd?
 
Sinds de laatste selectie van Benzema in oktober 2015 en de situatie van vandaag, stroomde heel wat water onder de brug. Benzema speelde indertijd naast andere sterspelers als Antoine Griezmann en Mathieu Valbuena. Griezmann zien we ook nu terug in de selectie, maar Valbuena niet. De speltactiek van toen was bijna helemaal gebaseerd op dat drietal, maar nu Valbuena werd ingeruild voor een zekere Kylian Mbappé spelen de Fransen op een andere manier.
 
Benzema voorop maar in welk gezelschap?

Een ding weten we vooraf al zeker. Naar alle waarschijnlijkheid zal Didier Deschamps Benzema alleen als diepe spits opstellen. Maar om hem te omringen, heeft de coach meerdere opties. Eerder probeerde hij al een asymmetrische 4-3-2-1 uit, met Martial of Giroud als laatste man. Daarbij werd Mbappé op de rechterflank gezet, en Griezmann op de 10. Door dit systeem aan te houden, zou Benzema gewoon de plaats van Martial of Giroud innemen. Samenspel met Griezou zou dan ideaal zijn om Mbappé de nodige ruimte te gunnen.
 
Maar de trainer van Frankrijk zou ook kunnen kiezen voor een meer klassieke vorm van die opstelling in 4-2-3-1. Zowel Mbappé als Coman zouden dan als vleugelspeler kunnen fungeren terwijl Benzema zijn rol als afmaker kan opnemen. Daardoor zouden de Fransen ook de verdediging beter kunnen fixeren zodat Griezmann meer plaats krijgt om aan te vallen.
 
Complementair met anderen?

Zonder twijfel zal Benzema zich snel aanpassen aan eender welke tactiek. Anderzijds vragen we ons wel af hoe hij zal omgaan met de jeugdigheid bij de andere spelers om hen heen. Eerder speelde de spits al met Griezmann, maar toen speelde die vooral op de linkerflank en minder centraal.
 
Benzema speelde daarnaast nog nooit met Mbappé als nummer 11 van Didier Deschamps. In eender welke situatie zal Benzema aanpassingsvermogen moeten hebben en zal hij nieuwe automatismes moeten ontwikkelen. Zeker als de coach kiest voor de asymmetrische 4-3-2-1, een systeem dat wat ongewoon is. 
  
Volg de wedstrijd tussen Frankrijk en Wales woensdag vanaf 21u05 op Eleven Sports 1, verkrijgbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx, maar natuurlijk ook op TF1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top