Zonder Ramos begint Spanje aan nieuwe generatie

Voetbal | Toen Luis Enrique de lijst van spelers voor Euro 2020 onthulde, was Sergio Ramos één van de afwezigen die eruit sprong. De 35-jarige kapitein zal het toernooi van thuis uit volgen...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sergio Ramos, die sinds 2005 bij de nationale ploeg speelt en in 180 wedstrijden 23 doelpunten heeft gemaakt, is een legende in het Spaanse voetbal, om niet te zeggen wereldwijd. De 35-jarige aanvoerder ziet zijn avontuur bij La Roja echter mogelijk tot een einde komen, aangezien hij niet is opgeroepen voor EURO 2020 waarvan de eindronde op vrijdag 11 juni begint.
 
Voor de verdediger is dit natuurlijk een klap. Objectief gezien is er echter niets schandaligs aan zijn niet-selectie. In 2021 is Ramos niet gespaard gebleven van blessures - hij speelde slechts 5 wedstrijden sinds januari. De Spaanse bondcoach Luis Enrique vond hem met zijn leeftijd niet geschikt om deel uit te maken van de selectie voor het eindtoernooi.
 
Een kruis over de ervaring?
 
Feit blijft dat de ervaring van Sergio Ramos van onschatbare waarde is. De speler van Real Madrid (van wie overigens geen enkele speler door Luis Enrique is opgeroepen) was erbij tijdens het drieluik Euro 2008-Wereldbeker 2010-Euro 2012. Om nog maar te zwijgen van zijn ervaring in grote Europese wedstrijden.
 
De Spaanse spelers die vroeger voor de Euro geselecteerd waren, dat waren De Gea, Busquets en Jordi Alba. Luis Enrique heeft de oude generatie nog niet helemaal afgeschreven, maar het is duidelijk dat hij zich al voorbereidt op de toekomst en dit EK aangrijpt om de overstap te maken. Maar zelfs dan zou het leiderschap van Ramos niet nutteloos zijn geweest, zelfs als hij niet speelde. Vooral omdat Luis Enrique uiteindelijk slechts 24 spelers opriep terwijl hij er 26 had mogen oproepen.
 
De nieuwe generatie
 
Sinds zijn terugkeer aan het roer van de Spaanse nationale voetbalploeg in de zomer van 2019, heeft Luis Enrique de selectiekern geleidelijk aan verjongd. Dat was broodnodig en die keuze komt ook sterk tot uiting in zijn recente selectie. Eric Garcia, Mikel Oyarzabal, Pau Torres, Pedri, Dani Olmo, Ferran Torres en meer recent Aymeric Laporte zijn de symbolen van deze nieuwe generatie.
 
Het ontbreekt deze jongens duidelijk nog aan ervaring op het internationale toneel, maar het is noodzakelijk dat ze op een gegeven moment in een groot toernooi worden gelanceerd. Spanje heeft misschien te lang gewacht met die omschakeling, en de opeenvolgende mislukkingen op de WK's van 2014 en 2018 zijn daar een weerspiegeling van.
 
Misschien wordt de toekomst toch nog met Ramos geschreven. Tijdens zijn persconferentie was Luis Enrique ontwijkend. "Ik voel me slecht, want hij is erg professioneel en hij helpt de selectie veel. En hij kan ons nog steeds helpen in de toekomst. Maar ik moet zoeken naar wat het beste is voor de groep," zei de coach. Wordt vervolgd dus...
 
Volg de wedstrijd Spanje-Portugal deze vrijdag om 19u30 op Eleven Sports 1, beschikbaar in het de tv-optie All Sports van Proximus Pickx. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top