De vraag op ieders lippen: haalt Axel Witsel het EK?

Rode Duivels |

Zaterdag 12 juni spelen de Rode Duivel hun eerste wedstrijd op het EK tegen Rusland. Het valt nog af te wachten of Ruslandkenner Axel Witsel dan ook van de partij zal zijn. Als de verdedigende middenvelder niet op tijd klaargestoomd kan worden staat Zinho Vanheusden klaar om zijn plaats in te nemen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Zaterdag 10 januari 2021 stond voetbalminnend België in rep en roer: Rode Duivel Axel Witsel scheurde zijn achillespees tijdens een wedstrijd van Borussia Dortmund tegen Red Bull Leipzig. De ernst van de blessure werd snel duidelijk na scans in het ziekenhuis: de verdedigende middenvelder zou minstens zes maanden buiten strijd zijn en wellicht het EK niet halen. Dat wou de entourage en Witsel en bondscoach Martinez niet geweten hebben: zij zouden er alles aan doen om Witsel klaar te stomen voor het Europees kampioenschap.

Haalbaar of niet?

Pas op 11 juni hakt Roberto Martinez de knoop definitief door. Toch wordt er nu al door experts luidop gespeculeerd over de haalbaarheid van Witsels missie. Zou hij het EK halen? En zo ja, is hij dan wel fit na zes maanden inactiviteit? En waren de eerste prognoses niet te optimistisch? Volgens dokters die bekend zijn met dergelijke blessures kan een revalidatie in het uiterste geval acht maanden duren...

Zowel Axel Witsel als zijn entourage hebben nog niet officieel gecommuniceerd over zijn herstel. Uit beelden blijkt wel dat de Rode Duivel buitentrainingen met bal af kan werken. Witsel is momenteel al enkele dagen aan het trainen in het trainingscomplex van de Rode Duivels in Tubeke aan de zijde van stafleden van de Rode Duivels die een oog in het zeil houden.

Vanheusden als vervanger

Voor bondscoach Martinez blijft het nog koffiedik kijken. Daarom werden er alvast drie reserve-Duivels op appel geroepen waarvan één, Zinho Vanheusden, het gat dat Witsel achterlaat moet opvullen. Vanheusden is één van de gezichten die momenteel trainingen aan het afwerken is in Tubeke.

Ook Zinho Vanheusden bleef dit seizoen niet gespaard van blessureleed: de 21-jarige verdediger van Standard-Luik scheurde zijn kruisbanden begin november in een wedstrijd tegen KV Oostende waarbij hij een kreet liet die door merg en been van alle aanwezigen ging. Volgens de medische staf zou het herstel van Zinho’s blessure vier tot zes maanden duren De speler zou bovendien volledig moeten kunnen genezen zonder hinder te ondervinden achteraf.

Dat is goed nieuws. Eind maart mocht de verdediger van Standard bovendien al buiten trainen, met bal. Sindsdien stoomt de verdediger zich klaar op zijn comeback, te beginnen bij de Rode Duivels, wellicht als plaatsvervanger van Axel Witsel.

WK 2018

Het dilemma waar bondscoach mee kampt doet ons denken aan een vergelijkbare situatie in 2018. Toen besloot Roberto Martinez om Vincent Kompany alsnog mee te nemen naar het WK in Rusland ook al waren er twijfels over diens fitheid na een blessure. Martinez vond toen dat Kompany toen niet mocht ontbreken en hij nam het risico om Kompany mee te nemen. De reden was duidelijk: volgens Martinez was Kompanys leiderschap essentieel voor de groep. We zijn dan ook benieuwd of Axel Witsel volgens de bondscoach ook over essentiële kwaliteiten beschikt.

Volg 'België - Rusland’ zaterdag 12 juni om 21u00 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top