Legendarische matchen: Valencia speelt Lazio van het kastje naar de muur

Valencia en Lazio waren in het begin van deze eeuw twee grootmachten in het voetbal. De twee troffen elkaar in de kwartfinales van de Champions League. Het werd een memorabel treffen en Proximus Pickx neemt je even terug mee naar die legendarische avond in het bruisende Mestalla.

Valencia was in die periode een lust voor het oog en was de absolute top in Europa. De Spaanse club deed het in 2000 zeer goed in de Champions League en ontving Lazio, dat in dat seizoen voor het eerst in 26 jaar nog eens Italiaans kampioen zou worden. Er werd dan ook veel verwacht van deze kwartfinale en vooral Valencia wist de verwachtingen helemaal in te lossen... Het speelde Lazio helemaal in de vernieling.

Claudio Lopez & co

Bij beide ploegen denken ze nu wellicht met weemoed terug aan die periode. Valencia speelde die avond met toppers als Santiago Canizares, Miroslav Djukic, Gerard, Claudio Lopez, Kily Gonzalez en Jocelyn Angloma in zijn team. Smaakmaker Gaizka Mendieta ontbrak. Bij Lazio stonden iconische namen als Pavel Nedved, Dejan Stankovic en Juan Sebastian Veron in de basis. En wat dacht je van de invallers van de Romeinen? Marcelo Salas, Alen Boksic en Sergio Conceiçao.

Er was die dag echter een groot verschil tussen de twee. In die periode viel er weinig te rapen in het Mestalla-stadion van Valencia. Angulo bracht de thuisploeg al na twee minuten op 1-0 en Gerard zorgde na amper vier minuten voor de 2-0. Simone Inzaghi scoorde nog tegen, maar Gerard zorgde voor de 3-1 bij de rust. Na de pauze maakte Gerard zijn derde treffer van de avond door de 4-1 te scoren. Salas scoorde nog voor Lazio en Claudio Lopez, die in de daaropvolgende zomer naar Lazio vertrok, trof ook nog raak voor Valencia. Zo eindigde partij op 5-2. In Rome kon Lazio het tij niet meer keren. Het won met 1-0, maar Valencia ging door naar de volgende ronde. Daar schakelde het FC Barcelona uit, maar in de finale was Real Madrid met 3-0 veel te sterk.

Verval na de gouden jaren

Een jaar later stond Valencia weer in de finale, maar toen was Bayern München na het nemen van strafschoppen de betere. Valencia werd in 2002 en 2004 wel Spaans kampioen, en in 2004 won het ook de UEFA Cup (de voorloper van de Europa League) en Europese Supercup. Het was een gouden periode voor de club. Sindsdien gaat het minder goed met Valencia.

De afgelopen 17 jaar wist het nog maar twee keer de Copa del Rey (de Spaanse beker) te winnen. Een jaar geleden was het 20 jaar geleden dat Valencia Lazio in eigen huis wist weg te spelen. De club deed zijn fans een cadeau door de volledige match op zijn YouTube-kanaal te zetten. Die kan je hieronder bekijken.

Ben je een fan van deze reeks? Herbeleef dan de 31-0 zege van Australië tegen Samoa.

UEFA Champions League

Bekijk alles
Top