Chelsea FC wint voor de tweede keer de Champions League tegen bleek Man City

Voetbal |

Gisteren stond de finale van de UEFA Champions League op het programma. Manchester City, de kampioen uit de Premier League, stond voor het eerst in de finale en nam het op tegen Chelsea FC: de nummer vier uit diezelfde competitie. Bookmakers voorspelden een spannende wedstrijd met een overwinning voor Manchester City en heel wat glorie voor Kevin De Bruyne... dat bleek echter tegen te vallen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Manchester City en Chelsea FC speelden gister de finale van de UEFA Champions League 2021 in Porto. De match valt samen te vatten in enkele cruciale momenten: de voorgafgenomen beslissing van Manchester City-coach Pep Guardiola om zonder defensieve middenvelder aan de wedstrijd te beginnen, het doelpunt van Chelsea-spits Kai Havertz op de counter en het uitvallen van spelmaker Kevin De Bruyne na een botsing met Antonio Rüdiger.

Dankzij de defensieve opstelling van Chelsea hadden The Blues geen problemen om City op te vangen. The Citizens mochten de bal hebben en wat rondpassen maar al snel werd duidelijk dat de boel achteraan bij Chelsea stevig dichtgetimmerd stond. City-doelman Ederson zag dat ook. Om de ban vroegtijdig te breken, en zijn job wat makkelijker te maken, bediende hij Raheem Sterling via een lange bal in de zevende minuut op een eerste goede kans die de City-spits vakkundig de nek omwrong.

Middenveld Chelsea overheerst

Edersons ingeving bleek hout te snijden want City had moeite om potten te breken op het middenveld. Stofzuiger N’Golo Kanté ontnam de spelmakers van City, waaronder Kevin De Bruyne, ruimte en tijd om tot geniale ingevingen te komen en dankzij Mason Mount en hardwerkende Chelsea-spits Kai Havertz prikte Chelsea steeds meer en steeds gevaarlijker tegen.

In minuut 42 toonde diezelfde Mason Mount nogmaals zijn klasse. De chouchou van voormalig Chelsea-coach Frank Lampard verstuurde vanop de eigen helft, tijdens een counter, een lange bal naar Chelsea-spits Havertz die in het hart van de City-verdediging een strook ruimte zag liggen en erin dook. Havertz pikte de strakke doorsteekpass van Mount op, omzeilde doelman Ederson en legde de bal vakkundig in het doel: 0-1. Het was Havertz' eerste goal in de Champions Leauge ooit. City stond aan de grond genageld maar wist dat het na de koffie nog 45 minuten de tijd had om de boel recht te trekken.

Bodycheck

Dat wist verdediger Chelsea-verdediger Antonio Rüdiger ook. Hij vond er in minuut 57 dan maar niets beter op dan Kevin De Bruyne van het veld te beuken met een bodycheck. De Bruyne speelde niet zijn beste wedstrijd maar zal daar niets meer van herinneren na de bolwassing van Rüdiger. De Rode Duivel kon niet meer verder en werd huilend van het veld begeleid met een opgezwollen oogkast en bijbehorend donkerblauw oog... volledig naar de clubkleuren van Chelsea.

‘We moeten gelijkmaken’, dacht City-trainer Pep Guardiola en hij gooide spits Gabriel Jesus in de strijd tegen The Blues. Het idee om zonder defensieve middenvelder te spelen gooide hij ook overboord. Daarom bracht Pep in minuut 64 Fenandinho in voor Bernardo Silva. Dat bracht geen soelaas: Jesus kon niet dreigen en liet zijn frustraties steeds meer de vrije loop, terwijl de ingevallen Pulisiç voor Chelsea wel dichtbij een goal kwam in minuut 74. 

De klok tikte langzaam maar zeker weg en dat zette Chelsea-coach Thomas Tüchel aan om het publiek op te zwepen. “We zijn wel aan het winnen hé”, leek de Duitse coach van Chelsea te gesticuleren naar het Brits publiek. Die leken na een jaar lockdown het feesten verleerd te zijn. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz kende nog zeven minuten extra tijd toe om verloren wedstrijdtijd goed te maken, maar dat hielp City niet. Het was Chelsea FC dat voor de tweede keer in zijn geschiedenis de Beker met de Grote Oren kon winnen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top