Hoe Louis Talpe en Matteo Simoni internationaal konden doorbreken

Films |
Waar Louis Talpe ooit begon in een kinderreeksen als ‘Mega Mindy’ en Matteo Simoni zijn acteercarrière ooit startte in reeksen als ‘Safety First’, maken beide landgenoten intussen naam en faam in het buitenland. Simoni en Talpe maken hun opwachting in de Ierse film ‘The Racer’, maar ook in andere internationale producties zien we hen intussen rollen vertolken.
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Begonnen in eigen land

De internationale carrière van Louis Talpe startte bij ons en in Nederland. Met reeksen als ‘’Goede tijden, slechte tijden’ en ‘Verliefd op Ibiza’ maakte hij zijn debuut bij onze noorderburen. Voordien was hij wel vaker te zien in Nederland, maar toen vertolkte hij vooral rollen in kinderreeksen en dat deed hij met verve. Menig kind en tienerhart werd veroverd door zijn knappe en sportieve looks in ‘Goesting’, ‘Slot Marsepeinstein’ en de verschillende films van Mega Mindy. In ons land was Talpe ook te zien in ‘Spitsbroers’.
 

Simoni als Rocco Granata

Matteo Simoni was nog niet te zien in rasechte kinderreeksen. De immer grappige Limburger maakte voor het eerst zijn opwachting in de Belgische langspeelfilm ‘Marina’. Daarin speelde hij Rocco Granata, die samen met zijn vader en gezinsleden uit België verhuisde naar België. Rocco’s vader werkt hier als gastarbeider in de fabriek waarbij weinig geld te verdienen is. Ondanks de moeilijke thuissituatie, ontdekt Rocco een grote liefde voor muziek. Via allerlei hordes leert hij accordeon spelen, maar ook dat loopt niet van een leien dakje. Of Rocco met zijn muziek dan toch kan doorbreken en zijn gezin in financiële moeilijkheden kan helpen, ontdek je in de film! Nadien had Simoni ook nog rollen in de onvergetelijke reeksen ‘Safety First’ en ‘Callboys’. 
 

Internationale Vlaamse folklore

Op het internationale filmtoneel spelen Talpe en Simoni samen in ‘The Racer’, een Ierse film die werd gefinancierd door Ierse en Vlaamse filmfondsen. Vorig jaar ging de film in première en successen lieten niet lang op zich wachten. De film combineert internationale topcinema met ‘oervlaamse’ verhalen. Onze landgenoten verzilverden rollen die hen op het lijf waren geschreven, want met hun atletisch lijf hoefden zowel Talpe als Simoni zich weinig aan te passen om het personage van een toprenner te acteren. Talpe was al een echte atleet en bekende aan Sporza dat hij zo’n 10.000 kilometer per jaar fietst. Via zijn sociale media achterhalen we ook dat hij een fervent triatleet is. “Maar toch ben ik voor deze film nog tien kilogram afgevallen. Ik wilde het lijf van een echte profrenner hebben”, zei hij tegen Sporza.
 
Zomer 1998. De openingsritten van de Tour de France zijn verhuisd naar Ierland. De Belgische wielrenner Dom Chabol (Louis Talpe), bijna aan het einde van zijn carrière, is een van de beste ‘domestiques’ (meesterknechten) van de afgelopen 20 jaar in de Tour. Het is een zware, opofferende rol – tempo instellen, wind tegenhouden en ondersteuning bieden zodat de sprinter van het team als eerste over de meet komt – en zelf voor de overwinning gaan is geen optie. Maar Dom koestert in het geheim een verlangen om de gele trui te dragen, net voor hij een punt achter zijn carrière zet. Het resultaat is een ontketende wedstrijd met Matteo Simoni en Louis Talpe in de hoofdrollen. Dat het verhaal veel weg heeft van de ‘dopingtour’ van 1998, hoeft niet te verbazen. 

Première op Muur van Geraardsbergen

De première van de film werd trouwens georganiseerd op de Muur van Geraardsbergen. Het internationale gezelschap van acteurs, producers en technici dat bij de film betrokken was, ontdekte wellicht al tijdens de productie de Belgische liefde voor de koers. Wellicht zorgde die Vlaamse folklore er ook voor dat Simoni en Talpe indruk maakten en de rollen perfect vertolkten. ‘The Racer’ maakte meteen duidelijk dat beide acteurs ook internationaal heel wat in hun mars hebben. (lees verder onder de video)

The Racer' is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus Pickx. Naar de VOD catalogus van Proximus Pickx? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de  VOD catalogus online

Uit de startblokken geschoten

De Ierse succesfilm vormde de start van de internationale carrière van onze landgenoten. Inmiddels speelt Simoni in ‘Cold Courage’, een Finse misdaadserie. De reeks is gebaseerd op de boeken van Pekka Hiltunen. Het verhaal gaat over twee Finse vrouwen die deel uit maken van een geheime Londense organisatie die misdaad bestrijdt. Simoni speelt ‘Rico’ in de reeks en heeft met dat personage ook een prominente rol te pakken.
 
Talpe is intussen te zien in ‘The Window’, een reeks die net als ‘The Racer’ in het teken staat van sport. Het verhaal focust op de voetbalwereld met spelers, makelaars, clubeigenaars en journalisten in de hoofdrol. De Engelstalige copruductie tussen Duitsland en België focust op één speler, Jordan Burdet, die erg gewild is en in aanmerking komt voor een internationaal topcontract. Louis Talpe speelt Marcel Lemaire, maar welke rol die speelt in het verhaal is nog niet duidelijk.
 
De internationale carrière van beide landgenoten lijkt dus helemaal vertrokken te zijn. Met hun kwaliteiten en ambitie om eender welke rol perfect te spelen, is het cliché ‘the sky is the limit’ perfect toe te passen. Benieuwd in welke internationale productie we hen nog terug zullen zien!
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top