Werelddag zonder tabak: vijf films die je het roken doen afzweren

Films | 31 mei is de jaarlijkse ‘Werelddag zonder Tabak’. Naar aanleiding daarvan lijst Proximus Pickx vijf films op die je goesting naar de sigaret doen afnemen. Al wie een knipperlichtrelatie heeft met of slaaf is van tabak, en het goedje uit z’n leven wil bannen: dit kijkvoer leidt de weg naar de bevrijding! 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Beetlejuice (1988)

Barbara (Geena Davis) en Adam Maitland (Alec Baldwin) komen om bij een auto-ongeluk. Ze komen na het ongeluk thuis, maar weten eigenlijk niet wat er gebeurd is. Ze vinden het Handbook for the Recently Deceased (Handboek voor de Onlangs Overledenen) en komen erachter dat ze het ongeluk niet hebben overleefd.
 
Juno (Sylvia Sidney), een helper uit de geestenwereld, begeleidt de familie Maitland door het proces van het hiernamaals. Ze is een kettingroker, maar inhaleren gaat moeilijk door de gapende wonde in haar nek, waaruit de rook ontsnapt. Moeilijk om te zeggen waarom Juno haar eigen nek overgesneden heeft, maar gezien haar rookverslaving zou ze sowieso al vroeg in het graf gelegen hebben. Anderzijds: nu ze dood is, kan ze zoveel roken als ze wilt. De vraag is echter: is roken het sterven waard?

‘Beetlejuice’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!
 

Jaws (1975)

Chief Brody kampt met stress. Een enorme witte haai zwerft langs de kust en verorbert badgasten, terwijl hij zit opgescheept met twee kemphanen op een bootje op de oceaan. Tijd voor een rookpauze. Terwijl hij een sigaretje opsteekt, gooit hij wat aas in het water om de monsterhaai naar het oppervlak te lokken.

Plots komt het roofdier tevoorschijn en bezorgt de arme Brody de schrik van zijn leven. Met een blik vol afgrijzen brengt hij tegen zijn medeschipper de onsterfelijke quote “You're gonna need a bigger boat” uit – terwijl de sigaret in zijn mondhoek bengelt. De volledig van de pot gerukte conclusie? Roken trekt gevaar aan!

Black Swan (2010)

Ballerina’s zijn op zich al ontzettend gedisciplineerd, dus stoppen met roken zou een makkie moeten zijn voor de danseressen. Niet voor Nina (Natalie Portman), voor wie roken een afdaling is naar een persoonlijke hel in haar eigen donkere en verknipte geest.

Lily (Mila Kunis), de antipode en tegenspeelster van Nina, brengt die laatste in de verleiding wanneer ze een sigaret tevoorschijn haalt in de studio en eentje aanbiedt aan haar ‘vriendin’. Dat moment van toenadering zou een bedreiging vormen voor de belangrijke dansvoorstelling die ze moeten opvoeren, en uiteindelijk ook voor haar gezondheid.
 

Get Out (2017)

Chris wil stoppen met roken, en dat gaat zoals bekend gepaard met een afkickproces. Wanneer hij zijn schoonouders ontmoet voor het weekend, lijkt er een godsgeschenk uit de hemel te komen: zijn schoonmoeder is hypnotherapeut, die slechte gewoontes in een handomdraai uit het brein kan verdrijven. Helaas voor hem heeft zijn schoonfamilie duistere intenties met de gezondheid van Chris. Hij had moeten weten dat het te mooi was om waar te zijn: stoppen met roken is nooit zo gemakkelijk.
 
Het meesterlijk filmdebuut van regisseur Jordan Peele houdt tegelijk ook de Amerikaanse geschiedenis van racisme en slavernij tegen het licht, en geldt door die satirische dubbele laag als één van de beste horrorfilms van de laatste jaren.

Ontdek ‘Get Out’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Final Destination 2 (2003)

Roken doodt, zo hebben we geleerd uit de jeugddrama’s die zich in ‘Final Destination’ afspelen. De hang van Kat naar een sigaret betekende uiteindelijk haar dood. Wanneer Kat vastzit in een verongelukte auto na een bijna-doodervaring, denkt ze maar aan één ding: de stress verlichten met een sigaret. Maar daarbij vergeet ze de gebroken pijpleiding die haar even voordien bijna doorboord had.

De brandweerman die haar moet bevrijden uit het wrak maakt een forse beweging, waardoor hij ongewild de airbag in het stuur activeert en Kats hoofd in één ruk naar achter wordt geduwd – pal op de pijpleiding. Tot overmaat van ramp valt haar brandende sigaret in het oliespoor dat de gebroken olieleiding van haar auto heeft achtergelaten, waarna iets eum… Hollywoodiaans gebeurt. Moraal van het verhaal: quit smoking folks!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top