Gent Jazz stelt vandaag de eerste namen voor van het "zo ambitieus mogelijk alternatief" dat de festivaldirectie deze zomer wil organiseren. De afstandsregels maken een volwaardig festival voorlopig niet haalbaar. Omdat het nog niet duidelijk is welke regels exact zullen gelden, start de ticketverkoop per tafels van 2 of 4 personen. Op de affiche: pianist Jef Neve en de band STUFF.
Na het overlegcomité van mei werd duidelijk dat de directie van Gent Jazz een editie zal kunnen organiseren in juli met zowat 2.500 bezoekers. "We zullen voor die verjaardagseditie nog steeds rekening moeten houden met een beperkte capaciteit", zegt de organisatie, "maar op muzikaal vlak zal Gent Jazz deze zomer géén beperkingen kennen. Voor het eerst sinds lang zullen ook weer buitenlandse muzikanten op de Bijlokesite neerstrijken."

Zo geven ook de Cubaanse Jazzpianist Gonzalo Rubalcaba en zangeres Aymée Nuviola een optreden tijdens de 20ste editie van Gent Jazz, die loopt van 8 juli tot 18 juli. Wel worden tickets verkocht per tafel van twee of per tafel van vier. Dat is volgens de organisatie nodig om afstandsregels te garanderen en de capaciteit toch op peil te houden.

Alleenstaanden of mensen die liever alleen naar een festival gaan, kunnen voorlopig dus geen ticket kopen, of ze moeten er twee betalen. Festivalorganisator Bertrand Flamang hoopt dat het overlegcomité van 4 juni meer flexibiliteit mogelijk maakt.

Hij wijst erop dat het festival wel losse tickets ter beschikking stelt van begeleiders van andersvaliden, die gratis naar het festival mogen komen. Er zijn ook regelingen met het OCMW en kortingen voor Uitpas-leden, evenals goedkope tickets voor kinderen.

Ook andere Vlaamse festivals hebben al aangekondigd geen losse tickets aan te bieden voor hun evenement. Zo worden tickets voor Werchter Parklife uitsluitend in pakket, per gezelschap van 4 personen, verkocht.