Antwerp Giants mag geen fouten meer maken tegen Bergen

Sport | De Henegouwers kunnen zaterdagavond hun ticket bemachtigen voor de finale van het Belgisch kampioenschap basketbal. Ze wonnen de eerste match van hun halve finale tegen Antwerpen (75-64) en hebben nog maar één overwinning nodig in deze best-of-three. De Giants hebben één kans gemist en moeten deze kans met beide handen grijpen.

Dit eerste play-offduel tussen Bergen en Antwerpen hield de fans in spanning. De twee teams lieten elkaar in het eerste kwartier niet los. In het tweede kwart schakelde de thuisploeg een versnelling hoger om het gat bij de rust te vergroten (38-24).

De Giants deden toen een poging om de bakens te verzetten. Aanvoerder Dave Dudzinski scoorde daarbij een aantal driepunters. Maar Bergen beefde niet en behield de voorsprong aan het begin van het laatste kwart (54-53). Nadien diepte het de voorsprong nog verder uit (75-64).

De sleutel tot succes: de defensie

Dankzij zijn grote collectieve kracht heeft Bergen zijn tegenstander nooit de kans gegeven om hen pijn te doen. En een van de redenen voor dit succes was met name de sterkte van de bank. De invallers slaagden erin het tempo bij te houden, zoals onder meer een energieke Anthony Lambot (13 punten). Aan Antwerpse kant kon de bank de uitdaging echter niet aan.

De individuen (Dudzinski, Gibbs, Branch) waren niet bij machte om het sterke defensieve blok van de thuisploeg te omzeilen. In feite zal de "verdediging de sleutel tot succes zijn" in de volgende confrontatie, voorspelde Bergen-coach Vedran Bosnic. "De jongens hebben het spelplan goed toegepast en we hebben een groot deel van de wedstrijd onder controle kunnen houden. We zullen dit niveau zaterdag moeten vasthouden, want er staat ons een moeilijke wedstrijd te wachten in de Lotto Arena", vertelde hij aan La Dernière Heure.

De Giants geloven er nog in

Antwerpen zag af, maar heeft zijn laatste woord nog niet gezegd. Nu het met de rug tegen de muur staat, zullen de mannen van Christophe Beghin nog gevaarlijker zijn. De coach, die net een seizoen heeft bijgetekend, zal oplossingen moeten zoeken. Eén ding is zeker: "samenhang" zal belangrijk zijn om Bergen te verslaan. Vooral omdat de Antwerpse ploeg in eigen huis in staat moet zijn om zijn eigen spel op te leggen aan de tegenstander.

Er is echter een klein probleempje: Dave Dudzinski voelde tijdens de eerste run pijn in zijn rug, waardoor een tussenkomst van fysiotherapeuten nodig was. De Amerikaan zei echter dat hij zaterdagavond op het veld zou staan. De Antwerpenaars, derde in de reguliere competitie, mogen nog dromen van een finale die ze in 2019 al wisten te bereiken.

Volg de tweede ronde van de halve finale tussen Bergen en Antwerpen (zaterdag vanaf 20u15) in de Euromillions Basket ball League op Pickx+ Sports, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.