Als de daling van de coronacijfers zich blijft voortzetten, kunnen we in de eerste week van juni onder een gemiddelde van 75 ziekenhuisopnames per dag uitkomen. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht verklaard op de persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum. Daarmee is opnieuw een mijlpaal in zicht, nadat we gisteren onder de grens van 500 patiënten op intensieve zorg zijn gedoken.
De afgelopen week waren er gemiddeld 101 nieuwe opnames per dag, een daling van 19 procent. De ziekenhuisopnames dalen vooral bij de 60-plussers, terwijl de opnames bij de jongere leeftijden eerder stabiel blijven. Momenteel vertegenwoordigen de veertigers en vijftigers 43 procent van alle ziekenhuisopnames.

Nog opvallend is dat er momenteel meer twintigers en dertigers in het ziekenhuis zijn opgenomen dan 80-plussers. Reden is vooral dat er heel weinig 80-plussers nog in het ziekenhuis belanden met COVID-19. "Dat illustreert de uitstekende bescherming die het vaccin biedt bij de alleroudsten", aldus Van Gucht. Meer dan 90 procent van de 80-plussers heeft al een eerst dosis van het vaccin gehad en meer dan de helft is volledig gevaccineerd.

In totaal liggen er momenteel 1.366 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 491 op intensieve zorgen. Het gaat om een daling van respectievelijk 17 en 13 procent op weekbasis. "Als de dalende trend op intensieve zorgen aanhoudt, dan kunnen we vanaf 7 juni onder de 400 patiënten op intensieve zorgen zitten", klinkt het nog.

De voorbije week werden er gemiddeld 2.049 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld (-3 pct). Van Gucht wijst erop dat in de cijfers ook Pinkstermaandag is opgenomen, terwijl Hemelvaart nog in de vergelijkingsperiode ligt. "We vergelijken nu dus opnieuw twee periodes die elk een feestdag bevatten waardoor de lichte afname die we nu zien in het aantal besmettingen waarschijnlijk een relatief correcte weergave is van de werkelijke trend."

Er is een afname van het aantal besmettingen bij de meeste leeftijdsgroepen, behalve bij de tieners. Daar is er nog een toename van 14 procent. Tieners zijn momenteel verantwoordelijk voor 10 procent alle nieuwe vastgestelde besmettingen.

Ook de bij 90-plussers is er een lichte stijging te zien in het aantal besmettingen, al is er bij deze groep een laag plateau bereikt van 15 nieuwe besmettingen per dag.

Hoewel er op nationaal niveau een daling is van het aantal besmettingen, zijn er provinciale en regionale verschillen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+7 pct), Waals- en Vlaams-Brabant (beide +6 pct) en West-Vlaanderen (+3 pct) is er nog altijd een toename van het aantal besmettingen.

Het merendeel van de besmettingen wordt nog steeds veroorzaakt door de Britse variant (89 pct). Vervolgens volgt de Braziliaanse variant (6 pct). De Indiase en Zuid-Afrikaanse varianten vertegenwoordigen elk 0,9 procent van de besmettingen.

Tot slot blijft ook het aantal overlijdens dalen. Gemiddeld vielen er de afgelopen week 17 overlijdens per dag (-13 procent). De overlijdens in de leeftijdscategorie van 45 tot 64 jaar nemen wel nog toe, terwijl die bij de oudere leeftijdsgroepen stelselmatig afnemen.

Momenteel vindt 20 procent van de overlijdens plaats bij mensen jonger dan 65 jaar. "Wanneer we dat vergelijken over het ganse verloop van de pandemie, dan bedroeg dat slechts 7 procent van de overlijdens. Dit is opnieuw een overtuigende illustratie van de uitstekende bescherming die het vaccin biedt bij de oudere generaties", besluit Van Gucht.